Kolač s breskvama

Obožavamo pripremati kolače sa sezonskim voćem, a  ovaj nam je kolač omiljeni izbor za duge ljetne kave.

Sastojci
Tijesto
  • 250 grama maslaca
  • 350 grama brašna
  • 4 žutanjka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica limuna
Nadjev
  • 4 bjelanjka
  • 300 grama šećera
  • 2 vanilin šećer
  • malo soka od limuna
  • naribana korica limuna
I još
  • 1 kilogram bresaka
Priprema

Hladni maslac izmiješajte s brašnom dok ne dobijete smjesu izgledom nalik na pijesak. Zatim im dodajte žutanjke, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu od limuna. Tijesto oblikujte u plosnati disk i ostavite 2-3 sata u hladnjaku (ili pola sata u zamrzivaču).

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.

Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga tanko razvaljajte na veličinu velikog lima za pečenje pa ga prebacite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite lim u pećnicu i pecite oko 10-15 minuta (ovisno o jačini same pećnice) kako bi se tijesto gotovo u cijelosti ispeklo.

Dok se tijesto peče, očistite i izrežite breskve. Tijesto izvadite iz pećnice kada dobije finu, zlatnu boju pa na njega poredajte izrezane breskve.

Smanjite temperaturu pećnice na 120 stupnjeva s ventilatorom. Dok se pećnica hladi, miješajući mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa u njega postepeno dodajte sok od limuna, šećer i vanilin šećer. U čvrsti snijeg zatim dodajte i malo naribane korice limuna. Gotovi nadjev ravnomjerno nanesite preko bresaka te stavite peći oko 40-60 minuta odnosno dok se bjelanjci sasvim ne osuše.

Gotov kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ohlađeni kolač narežite i servirajte.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.