Kolač od maka s čokoladom i brusnicama

S bloga Feeding Art autorica Lily i Inge Bašić dolazi nam novi recept koji u sebi spaja okuse maka, čokolade i brusnice.

Sastojci
(za okrugli obruč ᴓ 26cm)
  • 230 g mljevenog maka
  • 125 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • sok i korica jednog bio-limuna
  • 180 g tamne čokolade
  • 6 jaja (M)
  • 135 g mekog maslaca
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 140 g glatkog brašna
  • 2 čajne žlice praška za pecivo
  • 3 velike žlice creme fraiche
  • 200 g brusnica
Ganache
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 160 g tamne čokolade
Priprema

Mlijeko sa šećerom prokuhati, preliti preko maka, dobro promiješati te aromatizirati limunovim sokom i koricom i ostaviti da se ohladi.

Na pari otopiti sitno nasjeckanu čokoladu i ostaviti da se malo ohladi.

Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg. Mekani maslac, 80 g šećera, vanilin šećer, unutrašnjost mahune vanilije i žumanjke kremasto izmiksati. Dodati mješavinu od maka, otopljenu čokoladu i creme fraiche te sve zajedno dobro sjediniti. Brašno i prašak za pecivo pomiješati i prosijati te s brusnicama umiješati u prethodnu masu. Na kraju pažljivo umiješati bjelanjke.

Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje, izliti pripremljenu masu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 45-50 minuta. Ostaviti da se dobro ohladi.

Za ganache prokuhati slatko vrhnje, preliti preko sitno nasjeckane čokolade i ostaviti 2-3 minute da se čokolada topi. Pjenjačom pažljivo miješati dok se vrhnje i čokolada nisu potpuno povezali. Preliti preko kolača i ostaviti da se ohladi.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.