Kod ukrašavanja dječjih torti, samo nebo je granica

Dječja mašta ne poznaje granice i gotovo da ne postoji dijete koje za svoju rođendansku proslavu nije poželjelo tortu s omiljenim likom iz crtića. U nastavku vam donosimo mali vodič kroz dekoracije dječjih rođendanskih torti.

Proslava rođendana najmlađima je posebno važna. U njihovim malim glava roje se razne želje i ideje te se mjesecima prije pomno odabire tema rođendana kako bi se izradili adekvatni ukrasi te kako bi torta, kraljica proslave, bila baš onakva kavom ju je dijete zamislilo. Dječje rođendanske torte nemaju granica, mogu se izrađivati u raznim oblicima i veličinama te okusima, a savršena dekoracija torte izmamit će osmijeh na licu baš svakog mališana, bilo da se ukrašava šlagom, kremom, royal icingom, fondant masom, različitim glazurama, šećernim figurama ili jestivim pokrivkama.

Prilikom izrade dječje rođendanske torte preporučuje se odabir niskoalergenih namirnica zbog sve raširenijih alergijskih reakcija među najmlađom populacijom. Jednostavna biskvitna torta s kremastim punjenjem ili zdrava voćna torta zadovoljit će nepca razigranih mališana. Budući da je dekoracija ono što ih najviše veseli, tomu je potrebno posvetiti posebnu pažnju. U moru crtanih likova kombinacije su nebrojene.

Prvi korak je odabir sredstva za dekoraciju. U današnje vrijeme dostupno je puno različitih dekorativnih sredstava, a o odabranom sredstvu ovisi i vrsta torte. Često dekoracije budu teške pa se ne preporučuje za određene dekoracije izrada voćne ili jako kremaste torte jer bi uslijed pritiska dekoracije moglo doći do raspadanja torte i curenja punjenja.

Šlag je najjednostavnije i najčešće korišteno sredstvo za dekoriranje.  Uz dodatak nekoliko kapljica prehrambene boje mogu se dobiti različite boje šlaga, a samim time i vesela šarena torta. Postoje različite vrste šlaga, i to šlag u prahu, vrhnje za šlag i slatko vrhnje, a osim okusom, razlikuju se i konzistencijom. Brojni nastavci šprica za ukrašavanje omogućuju izradu različitih vrsta ukrasa. Prednost ove tehnike je što je najjeftinija i najbrža, a nedostatak je to što se šlag brzo topi prilikom stiskanja šprice pa se teže oblikuju željeni oblici.

Različite kreme također se mogu koristiti za dekoriranje torti, a uspješnost dekoracije ovisi o čvrstoći kreme. Najčešće korištena krema za dekoriranje je buttercream izrađena od maslaca i šećera u prahu jer je zbog svog sastava dovoljno stabilna za izradu dekoracija, a stajanjem ne mijenja okus pa se torta dekorirana ovom kremom može konzumirati i dan, dva nakon izrade torte. Osim navedene može se koristiti i slastičarska krema, međutim ova krema stajanjem mijenja izgled i okus pa se njezina upotreba preporučuje za torte koje će se konzumirati isti dan.

Royal icing se najčešće koristi za dekoraciju keksića, ali može poslužiti i pri dekoriranju torti. Izrađuje se od samo dva sastojka, bjelanjka i šećera u prahu, a čvrstoća dekoracija ovisi o gustoći smjese, odnosno o količini šećera u prahu. Ovom se tehnikom mogu ispisivati slova i brojevi, ali i oblikovati razni ukrasi uz pomoć nastavaka šprice za dekoriranje.

Poznato sredstvo za dekoriranje torte je i fondant masa. Ona se može kupiti gotova ili izraditi kod kuće od svega nekoliko sastojaka. Upotreba fondant mase omogućava izradu apsolutno svakog detalja kojeg može zamisliti dječja mašta. Kreativnost, strpljenje i spretnost ključ su uspjeha pri ovakvoj vrsti dekoriranja.

Glazure su također jedno od rješenja pri dekoriranju torti. Jednostavne su za izradu, a njihovom upotrebom obična torta može izgledati savršeno. Njihov nedostatak kod dječjih torti je što ne ostavljaju puno prostora za kreativnost, ali u nedostatku vremena i inspiracije, u kombinaciji s raznim šećernim figuricama, koje se mogu izraditi kod kuće ili kupiti u specijaliziranim trgovinama, ili raznobojnim šlagovima, mogu običnu tortu pretvoriti u malo remek djelo.

Jestive pokrivke su najbrže i najjednostavnije rješenje za dekoraciju torte jer su same po sebi dovoljna dekoracija, ali najčešće se kombiniraju sa šlagom, kako bi se prekrili rubovi pokrivke, i obložile bočne strane torte. Ovakve se pokrivke mogu kupiti u specijaliziranim slastičarskim trgovinama. Njihova je prednost što možete sami osmisliti njihov izgled i naručiti ih tako da torta na kraju izgleda baš onako kako ju je vaš mališan zamislio.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.