Kapri torta

Čim smo vidjeli ovu fotografiju neodoljive kapri torte, znali smo da ovaj recept mora biti objavljen i kod nas, a Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe odmah nam je ispunila želju i tako zasladila ovaj utorak.

Sastojci
Biskvit
  • 10 bjelanjaka
  • 80 g šećera
  • 20 g brašna
  • 80 g lješnjaka
  • 80 g oraha
  • 50 g ribane čokolade
Krema
  • 10 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 40 g gustina
  • 100 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica arome vanilije
Žele
  • 1 kg smrznutih malina
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
Glazura
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
Biskvit

Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U čvrst snijeg pjenjačom umiješati navedene sastojke. Smjesu uliti u lim za pečenje obložen masnim papirom (40 cm x 34 cm) i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta.

Hladan biskvit prerezati kako bi dobili dvije kore veličine 20 cm x 34 cm.

Krema

Žumanjke, šećer, gustin i 50 ml hladnog mlijeka mutiti mikserom, preostalo mlijeko zakuhati.

Vruće mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje te kremu vratiti u lonac i kuhati nekoliko minuta. Ohladiti.

U hladnu kremu umutiti izrađeni maslac, tučeno vrhnje i aromu vanilije.

Žele

Maline i vodu kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. U procijeđeni sok dodati šećer i gustin (najprije u gustin dodati malo soka da se ne stvore grudice) te kuhati nekoliko minuta. Malo ohladiti. Mlakim želeom premazati obje kore i ohladiti.

Glazura

Na laganoj vatri topiti čokoladu i vrhnje za kuhanje, malo ohladiti i preliti kolač.

Slaganje

Prvu koru sa želeom premazati kremom, staviti drugu koru te kolač premazati kremom. Ohladiti.

Hladan kolač preliti čokoladnom glazurom.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

2 komentara
  1. Poštovani,

    Molim info može li se za kapri tortu umjesto klasičnog gustina koristiti tapioka škrob i ako da znate li u kojem omjeru. Također, kako ne jedem šećer može li se isti zamijeniti eritrolom?

    Zahvaljujem unaprijed.

    lp

    DINKA PARLOV

    1. Draga Dinka, mi se ispričavamo, ne znamo kako nam je promaknuo ovaj komentar. Kontaktirali smo autoricu recepta i rekla je da ne može biti sigurna da bi ta zamjena dobro funkcionirala… ali svakako ako probate, javite nam rezultate 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.