Kapri torta

Čim smo vidjeli ovu fotografiju neodoljive kapri torte, znali smo da ovaj recept mora biti objavljen i kod nas, a Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe odmah nam je ispunila želju i tako zasladila ovaj utorak.

Sastojci
Biskvit
  • 10 bjelanjaka
  • 80 g šećera
  • 20 g brašna
  • 80 g lješnjaka
  • 80 g oraha
  • 50 g ribane čokolade
Krema
  • 10 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 40 g gustina
  • 100 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica arome vanilije
Žele
  • 1 kg smrznutih malina
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
Glazura
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
Biskvit

Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U čvrst snijeg pjenjačom umiješati navedene sastojke. Smjesu uliti u lim za pečenje obložen masnim papirom (40 cm x 34 cm) i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta.

Hladan biskvit prerezati kako bi dobili dvije kore veličine 20 cm x 34 cm.

Krema

Žumanjke, šećer, gustin i 50 ml hladnog mlijeka mutiti mikserom, preostalo mlijeko zakuhati.

Vruće mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje te kremu vratiti u lonac i kuhati nekoliko minuta. Ohladiti.

U hladnu kremu umutiti izrađeni maslac, tučeno vrhnje i aromu vanilije.

Žele

Maline i vodu kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. U procijeđeni sok dodati šećer i gustin (najprije u gustin dodati malo soka da se ne stvore grudice) te kuhati nekoliko minuta. Malo ohladiti. Mlakim želeom premazati obje kore i ohladiti.

Glazura

Na laganoj vatri topiti čokoladu i vrhnje za kuhanje, malo ohladiti i preliti kolač.

Slaganje

Prvu koru sa želeom premazati kremom, staviti drugu koru te kolač premazati kremom. Ohladiti.

Hladan kolač preliti čokoladnom glazurom.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.