Kako zamrzavanjem očuvati svježinu slastica

U nastavku donosimo odgovore kako pravilno zamrznuti i odmrznuti slastice te koliko se dugo mogu čuvati u zamrzivaču.

Zamrzavanje hrane dobar je način očuvanja svježine, a to vrijedi i za slastice. Zamrznuti se mogu gotovo sve vrste slastica, a prije samog zamrzavanja potrebno ih je dobro zamotati u prozirnu ili aluminijsku foliju kako bi se izbjegao doticaj sa zrakom. Kolači se u zamrzivaču mogu čuvati do 6 mjeseci, a torte do najviše tri mjeseca.

Suhe i sitne kolačiće najbolje je spremiti u hermetički zatvorenu kutiju ili vrećicu sa zatvaračem i smrznuti. Na taj se način mogu čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci. Važno je paziti da se suhi kolači u hermetičku posudu pospreme tek kada se u potpunosti ohlade. Zamrznute kolačiće potrebno je prije konzumacije izvaditi iz zamrzivača i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena kako bi se odledili. Ukoliko se zamrzava veća količina kolača, preporuka je da se između slojeva kolača stavi aluminijska folija.

Na isti se način, kao i suhe kolače, može sačuvati i biskvit za tortu. Nakon što se ispeče i ohladi, biskvit se prereže na onoliko dijelova koliko je potrebno za izradu torte te se svaki dio zamota u prijanjajuću foliju i zamrzne. Prije upotrebe biskvit je potrebno odmrznuti na sobnoj temperaturi.

Kremaste kolače najbolje je čuvati u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi kako bi zadržali svježinu te kako bi se spriječilo upijanje mirisa ostalih namirnica iz frižidera. Tako pohranjene kremaste kolače potrebno je potrošiti u roku tri dana. Ukoliko se ne potroše u propisanom roku, i ove se kolače može zamrznuti, adekvatno zapakirane.

Torta se u hladnjaku može čuvati do najviše tri dana, a ukoliko se ne potroši u tom roku potrebno ju je zamrznuti. Prilikom zamrzavanja poželjno je prvo zamrznuti neobloženu tortu, a zatim ju omotati u prozirnu foliju ili vrećicu te vratiti u zamrzivač. Ovaj savjet je posebno pogodan za torte koje imaju glazuru ili ukrase. Tortu treba odmrzavati lagano, na sobnoj temperaturi. Prije odmrzavanja torte potrebno je ukloniti vrećicu ili prozirnu foliju kako bi se spriječila kondenzacija koja bi mogla utjecati na izgled glazure ili ukrasa.

Prije zamrzavanja tortu možete izrezati na kriške željene veličine te svaku posebno zamrznuti pa po potrebi odmrzavati jednu po jednu krišku, čime ćete skratiti vrijeme potrebno za odmrzavanje.

Fotografije: Pixabay, Pexel

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.