Kako dobiti savršenu fotografiju slastica?

U našoj rubrici Život sa slasticama često smo pričali i o tomu kako dobiti savršenu fotografiju pripremljenih slastica, a savjete koje smo dobili od fotografa i blogera sada vam donosimo na jednom mjestu.

Prilikom gostovanja na našem portalu, najpoznatija hrvatska fotografkinja hrane, Maja Danica Pečanić, s nama je podijelila svoje zlatne savjete za uspješnu fotografiju hrane: „Minimalizirajte, reducirajte. U ovom slučaju „manje je više“. Ukoliko nemate idealne uvjete, svedite na bazično. Iskoristite ono što imate. Čokoladni kuglof s prelivenom slanom karamelom nije slučajno jedna od najčešće fotografiranih slastica. Tekuće je fotogenično, kontrast je već tu, ne treba vam puno vremena za pripremu, a uvijek je ukusno. Ukratko, trik je uvijek u svjetlu. Montirajte se u blizini prozora, ne brinite oko sjena, poigrajte se kontrastima, ostavite malo praznog prostora na samom kraju i voilà.“

Maja Danica Pečanić

Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe na temelju višegodišnjeg fotografiranja slastica za blog, došla je do sljedećih zaključaka: „Najprije se dobro moraju proučiti mogućnosti fotoaparata! Pri fotografiranju, svjetlo je jako važno, ja volim prirodno! I zadnje, bitne su još samo 3 stvari: vježba, vježba i vježba! Što se tiče stiliziranja (nadam se da je u tome pomogao i moj rad u cvjećarni u vrijeme studiranja i kreativni rad u školi) promatram, pokušavam, igram se… Kupujem stare vilice, žlice i tanjuriće na sajmovima.. farbam daske i daščice.. obilazim dvorišta prijatelja i sakupljam stare daske.. prijateljice mi za rođendan poklanjaju zdjelice i šalice..“

Andrea Cukrov

Autorica bloga Cukar, Andrea Cukrov, također zna koliko je važna fotografija, a kako bi ona bila neodoljiva predlaže sljedeće: „Fotografija je iznimno važna, blog je vizualni mediji i fotografije su ono što će prvo privući čitatelja. Teško je ukratko dati par savjeta za uspješno fotografiranje hrane, to je proces koji treba savladati i puno učiti. Ipak, ima nekoliko stvari o kojima treba uvijek voditi računa, prvo morate imati kolač (jelo) koje lijepo izgleda. Od neurednog, rastopljenog kolača nitko ne može napraviti privlačnu fotografiju. Kad imate model koji je lijep onda još ‘samo’ morate naći dobro svjetlo. Odaberite mjesto pored prozora, mjesto gdje imate dovoljno dnevnog svjetla i tu fotografirajte. Upoznajte i opremu koju imate, koristite stativ i igrajte se postavkama na fotoaparatu. Što se stiliziranja fotografije tiče ono, dakako, ovisi o našem osobnom stilu i ukusu. Ipak pokušajte fotografijom ispričati priču, razmislite malo o tome što želite prenijeti i od tud gradite svoj set.“

Fotografije: Unsplash, Maja Danica Pečanić, Od slatkoga slađe i Ivona Biljuš 

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.