Kakao i proizvodi od kakaa dobar su izvor vitamina D2

Istraživački su timovi nakon provedenih spektrometrijskih istraživanja došli do zaključka kako su kakao te proizvodi koji sadrže kakao izvrstan izvor vitamina D2, no budući da sadrže dosta šećera i masnoća ne mogu biti jedini izvor unosa tog vitamina u organizam.

Vitamin D neophodan je za ljudsko tijelo, no mnogi ljudi ne unose dovoljnu količinu tog vitamina u organizam, zbog čega su im kosti krhke te su skloniji oboljenjima respiratornog sustava. Istraživački timovi s Martin Luther University Hallea i Max Rubner-Instituta otkrili su novi, do sada nepoznat, prehrambeni izvor vitamina D 2 – kakao te proizvode koji sadrže kakao.

Količina vitamina se dakako razlikuje od proizvoda do proizvoda te ovisi o udjelu kakaa koji određeni proizvod sadrži. Rezultate svojih istraživanja nedavno su objavili u časopisu  „Food Chemistry“. Kako bi dokazali svoje teorije, istraživači su analizirali različite proizvode koji sadrže kakao služeći se najsuvremenijim metodama spektrometrije. Prema njihovim istraživanjima, najveća se količina ovog vitamina krije u kakao maslacu te tamnoj čokoladi.

Međutim, nutricionistica Stangl upozorava kako se ne smijemo osloniti samo na ovaj izvor vitamina D2 jer bi trebali unositi velike količine kakaa i proizvoda koji sadrže kakao u sebe, što bi bilo iznimno nezdravo zbog visokog sadržaja šećera i masnoća koje imaju u sebi.

Više o istraživanju možete pronaći na ovoj poveznici.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.