Jestive blagdanske dekoracije

Ove godine pustite mašti na volju te izradite drugačije ukrase od dosadašnjih, one jestive.

Dekoracija slastica veliki je izazov, ali i način kreativnog izražavanja. Blagdansko vrijeme dozvoljava nam da prilikom dekoriranja slastica pretjeramo sa svime: raznobojnim ukrasima i šarenim šljokicama. Ideja za dekoriranje blagdanskih slastica je pregršt, a mi smo napravili kratki pregled najefektnijih dekoracija.

Kako bi vaši cupcakesi dobili božićni izgled, izradite na njima boriće posluživši se kornetima i kremom u boji. Kornet prislonite na vrh cupcakesa, premažite ga i ukrasite kremom koju ste prethodno obojili u zelenu boju, a nakon toga dekorirajte borić raznovrsnim jestivim ukrasima prema vlastitom izboru.

Još jedan od izazova dekoriranja kada su u pitanju slastice svakako je kućica od medenjaka. Ona je izvrsna blagdanska dekoracija doma čija će izrada zabaviti baš sve, i male i velike. Iako je potrebno puno vremena i strpljenja pri izradi, kada se dobije čvrsta gotova konstrukcija sve je puno lakše. Pustite mašti na volju i izradite veselu, šarenu kućicu od medenjaka koja će ovih blagdana krasiti vaš dom.

Slastice mogu služiti i kao dekoracija bora pa se tako ove godine za ukrašavanje možete poslužiti malo drugačijim ukrasima od klasičnih kuglica – meringe kolutovima. Iako je za njihovu izradu potrebno dosta truda, on se svakako isplati jer je ovo vrlo lijepa i jeftina dekoracija. Nakon što izradite meringe smjesu od bjelanjaka i šećera u prahu, na lim za pečenje obložen papirom za pečenje pomoću šprice za ukrašavanje torti izradite kolutove te ih stavite na sušenje 30 do 40 minuta, na 80 stupnjeva. Kada se ukrasi osuše i ohlade vežite oko njih ukrasnu vrpcu pomoću koje ćete ih objesiti na bor.

Još jedna u nizu jestivih dekoracija za bor su slatki korneti. Za njihovu izradu potrebni su korneti, čokolada te različiti šareni bomboni i dekoracije za slastice. Pri rubu korneta probušite rupice na obje strane kroz koje ćete kasnije provući ukrasnu traku pomoću koje će korneti visjeti na boru. Rub korneta umočite u otopljenu čokoladu te pospite šarenim dekoracijama. Kada se dekoracija na rubu stisne u kornete ubacite raznovrsne šarene bombončiće i vesela sladoledna dekoracija za bor je gotova.

Gingerbread ukrasi poznati su diljem svijeta i omiljena su božićna dekoracija, pogotovo djeci koja uživaju u njihovoj izradi i dekoriranju. Nakon što izrađeno tijesto razvaljate, kalupima različitih veličina izrezujte poznate gingerbread čovječuljke. Obavezno na kolačićima izradite rupice kroz koje se kasnije provlači šarena vrpca za vješanje na bor. Nakon izrezivanja kolačiće pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10 do 12 minuta. Iako neće izgledati sasvim gotovi kad se izvuku iz pećnice, ne smije ih se više peći jer će se hlađenjem stvrdnuti i postati hrskavi, a duljim pečenjem bi mogli zagorjeti. Kada se ohlade slijedi ukrašavanje, pri kojem je samo nebo granica te vješanje gotovog ukrasa na bor.

Osim ovih poznatih čovječuljaka, odličan primjer jeftinih ukrasa su i kolačići od prhkog tijesta u različitim oblicima. Postupak dekoriranja isti je kao i za gingerbread čovječuljke.

Fotografije: Pixabay

 

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.