Jesenski pekmez

Naša draga suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je recept za jesenski pekmez koji je opisala ovim riječima: „Ovo je aromatični jesenski pekmez predivne boje koja je meni prava jesenska.“

Sastojci
  • 1 kg oguljene i očišćene bundeve (najbolje provansa, a može i butternut)*
  • 1 kg oguljenih i očišćenih krušaka
  • 1 kg oguljenih i očišćenih jabuka
  • 1 limun
  • 1 vrhom puna žlica cimeta
  • 30 ml ekstrakta zvjezdastog anisa**
  • 1 vrhom puna žličica mljevenog kardamoma
  • 600 g šećera
Priprema

Očistiti bundevu, narezati je na komade i posuti s 200 g šećera te staviti u lonac u kojem će se kuhati.

Isto napraviti s kruškama.

Jabuke posuti limunovim sokom pa pošećeriti.

Sve voće staviti da se kuha.

Kad je smjesa zakuhala, dodati cimet, kardamom i ekstrakt zvjezdastog anisa. Pustiti da kuha oko 20 minuta, povremeno miješajući.

Kad voće omekša, prebaciti ga u blender i samljeti te kuhati takvu smjesu još petnaestak minuta (do željene gustoće).

Staklenke oprati, zagrijati na 100°C te ih puniti vrućim pekmezom. Kada ih zatvorite, okrenuti ih na poklopac te nakon 5 minuta vratiti u okomiti položaj. Ohladiti i čuvati na sobnoj temperaturi.

Pekmez možete koristiti u palačinkama, roladama ili ga jesti žlicom. Meni je tako najdraži.

Napomena

*Bundeva provansa nije jako slatka, može ići i u slana i slatka jela pa kad radite s njom koristite ovu količinu šećera, no ako radite s butternut bundevom, koja je slađa, možete smanjiti šećer na 450 g.

**ekstrakt zvjezdastog anisa radim prema receptu koji sam pronašla na internetu: 1 punu žlicu komadića zvjezdastog anisa preliti s 3dl 70-postotnog alkohola i ostaviti na tamnom mjestu da stoji 40 dana. Procijediti i koristiti u kolačima.

Fotografija: Alica Bjeli Duduković

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.