Jesenski cheesecake s bundevom

Bundeva jučer, bundeva dana – jučer u kuglofu, a danas u jesenskom cheesecakeu koji potpisuje Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.

Sastojci
Podloga
  • 200 g mljevenih keksa
  • 3 žlice smeđeg šećera (ako želite, možete koristiti i obični bijeli šećer)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 100 g rastopljenog maslaca
Krema
  • 420 g krem sira
  • 2 jaja
  • 2 žlice gustina
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 g pirea od bundeve
  • 70 ml vrhnja za šlag
Orasi karamelizirani u medu
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice meda
  • pola žličice cimeta ili nekog drugog začina po želji
  • 1 šalica (velika, ona za čaj) puna oraha (cijelih, ne mljevenih)
Priprema

Bundevu očistite od koštica i ogulite pa ju ispecite u pećnici. Kada se ispeče, moći ćete lako od nje napraviti pire.

Kekse sameljite pa ih pomiješajte sa šećerom, začinima i topljenim maslacem. Smjesu rasporedite u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje. Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 3-4 minute, a onda ih izvadite.

Pripremite kremu. Pomiješajte krem sir, jaja, gustin, cimet, med, vaniliju i pire od bundeve. Dobro izradite mikserom da dobijete jednoličnu smjesu.

Vrhnje za šlag umutite posebno pa zatim umiješajte u kremu.

Kremu izlijte na podlogu od keksa pa pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

U međuvremenu pripremite orahe. Maslac istopite na tavici pa ga pomiješajte s medom i cimetom. Dodajte orahe pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 5-6 minuta. Potrebno je često miješati kako med ne bi zagorio. Orahe stavite na podlogu koju ste obložili papirom za pečenje, rasporedite ih tako da ne budu jedan na drugome i pustite da se potpuno ohlade. Zatim ih rasporedite na ohlađeni kolač i ukrasite ga njima.

Tortu poslužite dobro ohlađenu.

Napomena

Bundevu je dobro ispeći ranije i smanjiti si količinu posla kod ovog kolača. Ja ju ispečem dan-dva ranije, napravim pire koji onda može stajati u hladnjaku i čekati da ga stavite u kolač. Pire od bundeve možete i zamrznuti i onda ga izvaditi iz zamrzivača prije nego što odlučite koristiti ga za kolač.

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.