Jesenska pita s jabukama i đumbirom

Alica Bjeli Duduković sladi naše jesenske dane sa svojim predivnim receptima, a ovaj za jesensku pitu s jabukama i đumbirom opisuje kao „mljac jesensku poslasticu“.

Sastojci
Tijesto
  • 2 žumanjka
  • 75 g šećera
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 180 g glatkog brašna
  • 45 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • pola žličice orijentalne mješavine začina (cimet, papar, klinčić,piment, kardamom, muškatni orašćić)
Nadjev
  • 1000 g jabuka
  • 4 žlice ruma
  • 10 g đumbira
  • 60 g krupno rezanih oraha
Preljev
  • 1 jaje
  • 2 bjelanjka
  • 75 g šećera
  • 180 g šećera
Priprema
Tijesto

Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i maslacem. Dodati sol, orijentalni začin (ako nemate, dodajte samo cimet ili mješavinu začina za medenjake) te prosijane obje vrste brašna pa rukom umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku nekih 45 minuta.

Nadjev

Očistite i naribajte jabuke te ih pirjajte na rumu. (Ja ih imam već ovako pripremljene u škrinji, izvadim, ocijedim i nastavim sa sljedećim korakom). Ogulite đumbir, naribajte ga i dodajte u jabuke. U rukama će vam ostati komad đumbira s končastim nitima, to nemojte dodavati u smjesu. Samo ono što je izribano. Na kraju krupno narežite orahe i ubacite u nadjev. Dobro promiješajte smjesu da vam se đumbir jednoliko rasporedi.

Postupak

Ja sam ovdje koristila 2 kalupa – 35x10cm i 25x10cm – izrezala sam papir i tijesto sam razvaljala između papira i folije te ga prebacila u kalup. Možete koristiti i okrugli kalup promjera 24 cm i ostat će vam za još jedan manji kalup promjera 10 cm. Tijesto dobro izbockajte. Na tijesto stavite nadjev te sve skupa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C nekih 20 minuta. Za to vrijeme pripremite preljev.

Preljev

Bjelanjke (od tijesta i od jaja iz preljeva) umutite u čvrsti snijeg, a preostali žumanjak iz preljeva umutite sa šećerom i kiselim vrhnjem. Umiješajte špatulom da dobijete prozračnu smjesu.

Izvadite kolač iz pećnice nakon 20 minuta, premažite preljevom i stavite da se peče još 20 – 25 minuta. Kolač je gotov kada preljev dobije lijepu boju.
Ohladite i poslužite.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.