Japanci su najbolji svjetski slastičari

Ovu prestižnu titulu osvojili su na upravo održanom Svjetskom prvenstvu u slastičarstvu.

Na ovogodišnjem izdanju Svjetskog prvenstva u slastičarstvu, sladoledarstvu i čokolatijerstvu, prvo mjesto pripalo je predstavnicima Japana, druga je bila Kina, dok je Italija zauzela treće mjesto.

Japanu ovo nije prvi put da se penje na najvišu stepenicu na ovom natjecanju – naime, prvo mu je mjesto pripalo i 2015. godine. Predstavnici Japana ove su godine stvorili predivnu šećernu skulpturu koja predstavlja tradicionalni japanski portal na ulazu u svetište – Torri, te blizu njega Wafasa, tipični  japanski šešir. Uz to napravili su i Geishu, dok je čokoladna skulptura dočarala Samuraija, poznati japanski borbeni simbol. Japanski natjecatelji na ovom su prvenstvu osvojili i nagradu za najbolju modernu tortu.

Na drugom su se mjestu našli predstavnici Kine, koji su u svojim skulpturama prikazali poznate likove iz njihovih književnih djela određenih djela. Uz osvojeno drugo mjesto, dobili su i nagradu za najbolji umjetnički rad te nagradu novinarskog žirija koju je dodijelio Pastry Magazin.

Domaćini, Talijani u svojim su slatkim sklupturama dotaknuli kino, glazbu i tradiciju Italije. Našli su se tako tu i Sophia Loren i Luciano Pavarotti, ali i brojne poznate talijanske monumentalne građevine i umjetnička ostvarenja.

Nagradu za najbolju pralinu osvojili su predstavnici Rumunjske, dok je najbolju monoporciju sladoleda pripremila reprezentacija Tajlanda. Na ovom natjecanju sudjelovalo je 17 ekipa s pet kontinenta te su se morali dokazati u tri različite katgorije: praline, monoporcije sladoleda, moderna torta i skulptura. Tema ovogodišnjeg prvenstva bila je „Narodna umjetnost i tradicija“, a svi natjecatelji morali su pripremiti slastice koje predstavljaju povijest, umjetnost i kulturu njihove zemlje

Prilikom ocjenjivanja njihovog rada, žiri sastavljen od trenera svih zemalja sudionika ocjenjivao je usklađenost s temom, tehničke vještine, inovativnost, ali i čistoću radne površine te podjelu zadataka među članovima tima.

Na kraju, zanimljivo je spomenuti da su prva tri mjesta i prije dvije godine osvojili predstavnici Japana, Kine i Italije, ali s drugačijom raspodjelom.

Fotografije: FIPGC

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.