Iva Finderle: “Sve konzumirajte umjereno i u ravnoteži pa ništa neće biti zabranjeno”

Iva Finderle, autorica bloga Healthy Little Tooth i voditeljica brojnih radionica, upoznala nas je sa „zdravim slasticama“ i važnosti edukacije u tom području.

Iva Finderle je magistra nutricionizma koja je prije godinu dana, u želji da svoje znanje podijeli s drugima, pokrenula blog Healthy Little Tooth. Kao istinska ljubiteljica slastica, kaže da će veliki prostor na blogu posvetiti upravo slasticama.

S Ivom smo razgovarali o tomu koje su to „zdrave“, a koje „nezdrave“ slastice te kakva je ponuda zdravih slastica u hrvatskim slastičarnicama.

Kada je pokrenut Vaš blog Healthy Little Tooth i kako ste uopće došli na ideju pokretanja vlastitog bloga?

Po struci sam magistra nutricionizma pa s time dolazi i želja odnosno obaveza da educiram ljude o pravilnoj prehrani. Shvatila sam da danas na internetu ima pregršt informacija koje ljudi tumače bazirajući se na vlastitom (ne)iskustvu i (ne)znanju. Blog sam otvorila kako bih predstavila hranu, odnosno objasnila kako ju iskombinirati i na koji način izvući ono najbolje iz nje. Cilj mi je na jednostavan način educirati ljude i predstaviti im ono što mi zovemo „zdrava prehrana“, a u biti bi trebala biti „pravilna prehrana“. A kada tu ideju kombinirate s činjenicom da nikada ne znate gdje ste zapisali „onaj preeeedobar recept“ i ljubavi prema fotografiji, nekako se logično dogodi otvaranje bloga. On je još malen, ima tek godinu dana, ali brzo uči.

Hoće li na Vašem blogu naglasak biti stavljen na slastice ili ćete pokušati jednaki prostor posvetiti i slatkim i slanim jelima?

Ljubav prema slasticama uvijek je bila prisutna, čak možda više u konzumaciji nego u izradi pa nekako zbog toga više pripremam slastice nego slana jela. Svakako bih htjela dio prostora prepustiti i slanim jelima jer i njih svakodnevno konzumiramo i trebalo bi im pristupiti „iz pravog kuta“. U biti, najveći mi je problem što hranu pojedem prije nego ju uspijem fotografirati i predstaviti na blogu.

Jeste li oduvijek voljeli zdrave slastice ili se ta ljubav s vremenom razvila?

Sa „zdravim“ slasticama susrela sam se prije par godina kada su okupirale moju pažnju i otada ta ljubav samo raste. Jednom kada se nauči osnova priprema takvih slastica i neki mali trikovi, kombinacijama nema kraja. Možete se igrati i kombinirati koliko vam mašta dopušta.

Koja je Vaša najdraža zdrava slastica i kako se ona priprema?

Uuu, ovo je neko trik pitanje.. Teško je izdvojiti jednu! Inače sam veliki perfekcionist i teško budem sto posto zadovoljna s onime što pripremim (iako se moji ukućani ne bi složili). Međutim, to ponekad nije ni loše jer me gura da uvijek budem bolja. Zadnje sam smješala pločice s kikiriki maslacem i to mi je trenutno najdraža slastica ikada. Ali tko zna što će sljedeći tjedan biti…

Po zanimanju ste magistra nutricionizma. Možete li nam ukratko predstaviti važnost zamjene „klasičnih“ slasticama zdravima?

Naziv „zdrave slastice“ za mene znači da su napravljene od cjelovitih namirnica koje, pored njihove glavne karakteristike zbog koje ih stavljamo u neku slasticu, imaju i popratne nutritivne tvari. Uzmimo za primjer datulje: u slastice ih prvenstveno stavljam zbog slatkoće, ali osim prisutnih šećera, one u sebi skrivaju i vlakna te vitamine i mineralne tvari stoga su cjelovite.

Imate li neki savjet za one koji ipak nemaju namjeru početi raditi zdrave slastice – kako da konzumacijom „nezdravih“ ne naprave preveliku štetu svom tijelu?

Ja ne volim hranu dijeliti na „zdravu“ i „nezdravu“, samo prehrana može biti „zdrava“ i „nezdrava“ jer sve ovisi o umjerenosti. Daleko od toga da ja ne konzumiram klasične torte, ali trudim se da to bude u nekim razumnim količinama. Isto tako, ako bez granica konzumirate ono što mi poimamo kao „zdravu slasticu“, ona prestaje biti zdrava. Sve umjereno i u ravnoteži pa ništa neće biti zabranjeno konzumirati.

Koje nezdrave proizvode bi pri izradi slastica trebalo zamijeniti zdravima i utječe li ta zamjena na kvalitetu i okus slastice?

Danas je prehrambena industrija počela koristiti pomodne natpise na svojim proizvodima poput „gluten-free“ ili „low-fat“, što nikako ne znači da je taj proizvod sto posto zdrav i da ga se zbog toga može neograničeno konzumirati (iznimke su naravno osobe koje moraju iz zdravstvenih razloga). Moj je savjet kombinirati i koristiti raznolike namirnice budući da svaka od njih u sebi sadrži određene nutrijente te ćete na taj način unijeti cijelu lepezu istih koja je vašem tijelu potrebna, a i profitirati od sinergije hrane (tvar iz jedne namirnice poboljšava učinak tvari iz neke druge).

Možete li ocijeniti ponudu zdravih slastica u hrvatski slastičarnicama – jesu li zdrave slastice dovoljno zastupljene?

Da ste me to pitanje pitali prije koju godinu, rekla bi vam ne, pogotovo ne ovdje u Puli gdje ja živim. Ali s vremenom počela se osjećati potreba za izradom takvih slastica jer je interes ljudi svaki dan sve veći pa se i ponuda počinje širiti. Samo se nadam da će ljudi shvatiti koji je cilj „zdravih“ slastica, a to je unos cjelovite hrane.

Kolika se pozornost zdravim slasticama posvećuje u medijima – jesu li dovoljno zastupljene u medijima i piše li se o njima na pravi način?

Internet je prava mala riznica ideja koje se, uz malo znanja i prakse, mogu pretvoriti u realnost. Ali moram priznati da često pored zdravih slastica vidim natpise poput „bez šećera“ pa si pomislim što se iz toga da zaključiti? Istina je da su „zdrave“ slastice uglavnom izrađene bez rafiniranog/bijelog konzumnog šećera, ali se u njima svejedno nalazi neki oblik „šećera“, bio on u obliku datulja, agavinog sirupa, kokosovog šećera. Edukacija je zapravo ključna ovdje, da osobe informaciju poput „bez šećera“ mogu pravilno pročitati i protumačiti.

Pratite li gastro blogersku scenu u Hrvatskoj te koji biste od blogova posvećenih zdravim slasticama istaknuli kao kvalitetne?

Gastro blogerska scena u Hrvatskoj je, kako sam ju ja doživjela, jedno veliko društvo gdje se svi druškaju, dijele iskustva, ideje i podržavaju i sve je to okruženo dobrom hranom. Pa što ti više treba? Svaki food bloger ima svoju priču zašto je započeo blog i orijentirao se prema određenoj kategoriji. Ja volim pratiti svoje sugrađanke Mariju (Make It Healthy) i Tamaru (Ave Dulcis), ali i Matejku (Like Chocolate) i susjede poput Milice (Na Tanjiru).

Osim vođenja bloga, Vi vodite i razne radionice posvećene zdravoj hrani, odnosno zdravim slasticama. Koliko Vas se često u toj ulozi može vidjeti i gdje točno?

Radionice su moja druga ljubav jer dolazim u direktni kontakt s ljudima koji dijele strast prema istoj stvari kao ja i često, iako sam ja ta koja vodi radionicu, jako puno naučim. Trenutno vodim predavanja/radionice u fitness centru Pump’n’jump u sklopu programa Bit’Fit koje se baziraju na edukaciji o pravilnoj prehrani. Radionice pripremam kada netko izrazi želju za njima i odabere tematiku. Tada razradim temu, pripremim hranu i natipkam malu skripticu koja je uvijek popračena nekim edukativnim sadržajem i onda odem na, kako ja to zovem, „druškanje“.

Imate li još nekih slatkih planova, možda objavu vlastite kuharice ili otvaranje slastičarnice? Koji su Vaši slatki snovi?

Uf, od kuda da krenem? Voljela bih jedan dan imati svoju prostoriju s malom kuhinjom gdje bih mogla održavati radionice po želji, gdje bih mogla pripremati hranu i slastice za druge i gdje bih mogla pripremati i fotografirati hranu za svoje potrebe. I onda, tko zna u kojem se smjeru može razviti taj projekt.. Možda u papirnatom?

Fotografije: Healthy Little Tooth

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.