Istraživanje pokazuje: deklaracije često nisu u skladu s kvalitetom proizvoda

Prema podacima koje donosi Jutarnji list, mnogi proizvodi nisu u skladu s deklaracijama koje se na njima nalaze.

Iako bi proizvođači hrane trebali paziti na ispravnost proizvoda koje stavljaju na tržište, podaci koje je Jutarnji list prikupio od Državnog inspektorata otkrivaju sasvim drugačiju situaciju. Na deklaracijama se tako često našu lažni podaci, kvaliteta hrane nije zadovoljavajuća, a u nekim slučajevima prisutno je i krivotvorenje hrane. Sve to 2018. otkrila je Poljoprivredna inspekcija nakon obavljenog uzorkovanja, a među raznim namirnicama čija je kvaliteta dovedena u pitanje našle su se i neke koje su nerijetki gost u slasticama.

Tako na primjer od deset bučinih ulja, čak je osam krivotvoreno. Utvrđeno je to kemijskom analizom čiji su rezultati pokazali da sastav sterola, koji je karakterističan za bučina ulja, ne odgovara zahtjevima za ovaj proizvod, što znači da je većina ulja imala dodatak nekih drugih ulja, a ne da se, kako je na deklaraciji bilo navedeno, radilo o 100 postotnom bučinom ulju.

Ništa bolja situacija nije ni s maslinovim uljem. Naime, prema rezultatima organoleptičkih ispitivanja, brojna su maslinova ulja užegla, kisela te u sebi imaju uljni talog.

Ono što je nama pak posebno zanimljivo jest činjenica da je deset posto medova pristunih na našem tržištu krivotvoreno, dok se čak trećina ne bi smjela izravno koristiti. Kako navode u Jutarnjem listu, u pojedinim vrstama meda nije bio pronađen dovoljan broj peludnih zrnaca da bi se med deklarirao kao med od određene vrste bilja (npr. bademov ili kestenov), a kod trećine uzoraka sporna je bila i sama kvaliteta meda. „Konkretnije, u njima je utvrđen sadržaj hidroksimetilfurfurala više od dopuštenog što znači da med uopće nije prikladan za direktnu konzumaciju – već bi na njemu trebala stajati oznaka “med za industrijsku uporabu” te se koristiti samo za kuhanje, pečenje ili kao sastojak u drugim proizvodima.“ – navode u Jutarnjem.

I mineralne vode spadaju u sporne proizvode jer se na šest posto proizvoda navode minerali kojih uopće nema.

Kad je pak u pitanju mlijeko, više od šestine analiziranih uzoraka ima manje mlijeka od dozvoljenog.

Izvor: Jutarnji list

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.