Hrskave pločice s kikiriki maslacem

Iva Finderle je prilikom gostovanja u našoj rubrici Život sa slasticama s nama podijelila recept za hrskave pločice s kikiriki maslacem.

Sastojci
(1 šalica = 250ml)
  • 250 g (1 šalica) kikiriki maslaca
  • 50 g (¼ šalice) kokosovog ulja/kakao maslaca
  • 70 g (1/4 šalice) meda/agavinog sirupa
  • 100 g (3/4 šalice) badema
  • 25 g (2 žlice) chia sjemenki
  • 30 g (1/2 šalice) kokosa
  • 35 g (2 reda) tamne čokolade
  • pošteni prstohvat soli
Priprema

Kokosovo ulje otopite na laganoj vatri. Nasjeckajte bademe na sitnije komadiće (ja ih usitnim s nožem jer volim da mi ostanu veći komadi kako bi ipak bilo nečeg hrskavog).

U zdjeli pomiješajte kikiriki maslac, otopljeno kokosovo ulje i med. Kada dobijete jednoličnu smjesu umiješajte bedeme, chia sjemenke, kokos, čokoladu i sol.

Kalup veličine 10x30cm obložite papirom za pečenje te razlijte ravnomjerno smjesu i stavite u zamrzivač na 2 sata.

Kada vam se pločice smrznu, otopite čokoladu na laganoj vatri i prelite preko pločica. Čokoladu možete narezati na sitnije komadiće pa ju ubaciti u smjesu ili narezati pločice pa ih umočiti u tamnu čokoladu.

Kada se smrznu narežite ih po širini na pločice širine 2 cm te ih čuvajte u zamrzivaču jer se u suprotnom otope.

I navalite! Umjereno, naravno…

Napomena

Od navedenih količina dobijete petnaestak hrskavih pločica.

Fotografija: Healthy Little Tooth 

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.