Grožđe kao dodatak slasticama

Ovo voće dobrodošlo je u slasticama i kao njihova dekoracija, ali i omiljeni sastojak voćnih salata i džemova.

Grožđe je plod vinove loze (lat. Vitis vinifera) koja je penjačica. Visina joj varira od 5 do 15 metara. Listovi loze različitih su oblika, zelene boje. Cvate od lipnja do srpnja, a cvatnja traje samo 4 do 5 dana.

Plod vinove loze, grožđe, raste u grozdovima, a veličina bobica te njihova boja ovise o vrsti vinove loze. Prozirno meso bobice obavijeno je glatkom kožicom, a okus varira od slatkog do oporog. Plodovi dozrijevaju od srpnja do listopada što ovisi o sorti te podneblju.

Ljekovita svojstva grožđa

Grožđe sadrži veliku količinu bioflavonoida čija se koncentracija odražava na intenzitetu boje grožđa. Oni štite stanice organizma od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Polifenoli koje grožđe sadrži blagotvorno djeluju na zdravlje srca. Vitamini A, C i E, koje grožđe sadrži imaju dobar utjecaj na očuvanje vida.

Kožica grožđa bogata je balastnim tvarima koje pospješuju rad crijeva i otklanja zatvor, ali i odstranjuje višak vode i otrove iz tijela te veže masne tvari. Grožđe ubrzava protok mokraće kroz bubrege, mjehur i mokraćne kanale.

Kupovina i čuvanje grožđa

Pri  kupovini grožđa treba birati grozdove s čvrstim, zrelim i neoštećenim bobicama koje se čvrsto drže za stabljiku te imaju jednoliku boju. Budući da se lako kvari te fermentira na sobnoj temperaturi, potrebno ga je čuvati u papirnatoj vrećici, u hladnjaku do nekoliko dana. Ukoliko ga se želi duže sačuvati potrebno ga je zamrznuti i to tako da se bobice odvoje od stabljike, operu i osuše, zatim raširene na pladnju zamrznu, a nakon toga spreme u vrećicu za zamrzavanje i pohrane u zamrzivač.

Upotreba grožđa u izradi slastica

Grožđe se može koristiti u raznim oblicima u izradi slastica. Svježe bobice najčešće se koriste u voćnim salatama ili za dekoraciju slastica. Od grožđa se može izraditi i džem ili žele koji se mogu koristiti kao nadjev u savijačama i krustadama.

Ukoliko se bobice grožđa umoči u smjesu bjelanjaka i šećera te potom smrzne, mogu poslužiti kao izvrsna dekoracija za sladolede i druge slastice.  Sušeno grožđe, odnosno grožđice koriste se u slasticama kao što su voćni kolač, mliječni kruh i fritule.  Vina se također koriste u pripremi slastica, i to slatka desertna vina poput prošeka.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.