Grašnjaki

Ovaj smo vas tjedan upoznali s grašnjakima, o kojima nam je pričala Ingrid Periša, autorica bloga Prekratak dan, koja je sada s nama podijelila i recept za ovu tradicionalnu slasticu.

Sastojci
Tijesto
  • 1/2 kg brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • sol
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice likera od dunja (rum)
  • 10 g kvasca
  • 2 dl mlijeka
  • 100 g margarina
Punjenje
  • 1/2 paketa maslaca
  • 1/2 kg očišćenih maruna
  • malo soli
  • malo cimeta
  • žlica likera od dunje (rum)
  • 100 g šećera
  • mlijeka po potrebi
Priprema

U 2 dl mlijeka staviti šećer, žlicu brašna i kvasac. Pustiti da kvasac fermentira. Umutiti jaja s vanilin šećerom, margarinom, solju i likerom. Žlicu po žlicu dodavati brašno i nadignuti kvasac. Mutiti spiralnim nastavcima.

Tijesto mora biti mekano kao za krafne otprilike. Pustiti da se diže i udvostruči obujam. U međuvremenu staviti na vatru otopiti maslac i šećer. Marune izmiksati u multipraktiku, dodati cimet, malo soli i liker. Na kraju dodati maslac i šećer. Ako je pretvrda krema dodati malo mlijeka.

Sada slijedi najteži dio… (bilo bi najbolje da se radi u paru). Razvaljati tijesto puta dva. Na prvi dio staviti loptice marun kreme, premazati s bjelanjkom koji je ostao oko te kuglice, preklopiti drugim tijestom i malom čašom od likera rezati krugove. Kada su krugovi izrezani, dobro pritisnuti krajeve, da se grašnjaci ne rastvore i što prije stavljati u vruće ulje.  Ja sam koristila malu padelicu i frigala po 4 grašnjaka.

Znači, nakon rezanja ne puštati da se više dižu. Kada je sve isfrigano posuti finim šećerom.

Najviše pažnje treba posvetiti krajevima grašnjaka da budu što bolje zalijepljeni, u protivnom će doći do otvaranja i ispadanja nadjeva.

Fotografije: Prekratak dan

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.