Goji bobice – najmoćnija biljka na svijetu

Iako su malene, ove bobice smatraju se najmoćnijom biljkom na svijetu zbog nutritivnog sastava te povoljnog utjecaja na zdravlje, a načini njihova konzumiranja su brojni.

Goji bobica (lat. Lycium barbarum) zapravo je drvenasta grmolika biljka s visokoenergetskim plodovima. Svoje podrijetlo vuče iz tibetanskih predjela gdje ju smatraju svetom biljkom, a konzumiraju ju već više od tri tisuće godina. Raste na Himalaji gdje se već stoljećima koristi u kulinarske i medicinske svrhe. Neki od naziva ove biljke su: crveni dijamanti, sretne bobice te vučje bobice. Početkom XXI. stoljeća zbog rezultata medicinskih istraživanja koji potvrđuju pozitivan utjecaj na zdravlje, njihova popularnost je naglo porasla. ORAC ljestvica, koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane, smjestila je ove bobice na prvo mjesto američke ljestvice. Okus goji bobica blago je slatkast, a svojim oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Berba bobica izvodi se nježnom trešnjom grma, a nakon toga se najčešće suše te pripremaju za konzumaciju. Na hrvatskom su tržištu goji bobice dostupne kao sušeno voće ili sok, a načini konzumacije su brojni. Mogu se konzumirati same, ali i u kombinaciji sa žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom. Mogu biti zamjena za nezdrave grickalice, ali se mogu i staviti u čaj, samljeti u ukusan smoothie ili kombinirati sa orašastim plodovima. U izradi slastica goji bobice se najčešće koriste pri izradi muffina te kao dodatak čokoladama.

Ljekovita svojstva goji bobica

Svoja ljekovita svojstva ove bobice mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima. Osobito su bogate karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti oka te u smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije. Sadrže i sve esencijalne aminokiseline, bogate su vlaknima, imaju više od dvadeset minerala u tragovima te imaju veću koncentraciju proteina u odnosu na bilo koje drugo voće. Prema nekim istraživanjima ove bobice  mogu spriječiti rast tumorskih stanica, osobito kod raka testisa, a pomažu i u suzbijanju nuspojava uzrokovanih kemoterapijom te u borbi protiv autoimunih bolesti. Njihovom konzumacijom poboljšava se koncentracija, smanjuju problemi s pamćenjem, stres i tjeskoba, a važnu ulogu imaju i kod tretiranja Alzheimerove bolesti. Goji bobice jačaju imunitet, kosu i nokte. Također jačaju i cirkulaciju, podižu energiju te smanjuju umor. Imaju povoljan učinak i na razinu glukoze u krvi te kolesterola. Važno je napomenuti da se osobe koje konzumiraju lijekove za liječenje dijabetesa, regulaciju krvnog tlaka ili zgrušavanje krvi trebaju savjetovati sa svojim liječnikom prije konzumacija bobica. Olakšavaju tegobe uslijed upala i bolova u zglobovima i mišićima te bolova u leđima. Povoljno utječu na suhi kašalj, infekcije respiratornog sustava te astmu. Njihov pozitivan učinak uočen je i kod povećanja spolne želje i muške plodnosti. Budući da konzumiranje ovih bobica smanjuje želju za slatkim, dobar su saveznik u mršavljenju

Fotograija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.