Europski sud odbio Nestléov zahtjev za zaštitu dizajna KitKat čokoladice

Nakon višegodišnje borbe za zaštitu dizajna, odnosno traženja zaštite autorskih prava, tvrtka Nestlé je odbijena pa čokoladicu u obliku četiri spojena prutića smiju proizvoditi i drugi proizvođači čokolade.

Europski je sud donio odluku kojom je odbio zahtjev za zaštitu autorskih prava, odnosno prava na dizajn, za KitKat čokoladice, tvrtke Nestlé, u obliku četiri spojena prutića. Odbijenica je donesena na osnovi mišljenja suda, koji smatra da čokoladica nije stekla prepoznatljiv karakter u svim zemljama članicama Europske Unije. Ovakvom je odlukom suda omogućeno i drugim proizvođačima čokolade da izrade iste čokoladne pločice.

Presudom je okončana skupa pravna saga koja je započela 2002. godine, kada je Nestlé podnio zahtjev za zaštitu svojeg dizajna Uredu za intelektualno vlasništvo Europske unije. Iako je prvotno zaštita odobrena, 2007.  ga je Cadbury Schweppes osporio, a slučaj je zatim preuzeo Mondelēz koji je otkupio Cadbury.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.