Emi Paliski titula najbolje na natjecanju GATUS

Na nedavno održanom natjecanju GATUS titulu najbolje u pripremanju restoranskog deserta osvojila je Ema Paliska iz Opatije.

Manifestacija GATUS („Gastronomsko-turistički susreti škola“) održana je prije nešto više od tjedan dana u Poreču, a na njoj su sudjelovale strukovne ugostiteljsko-turističke škole iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

Učeničko natjecanje odvijalo se u tri kategorije: priprema jela po narudžbi i restoranskog deserta; postavljanje svečanog stola i priprema koktela te turistički aranžman. U kategoriji pripreme jela po narudžbi i restoranskog deserta natjecalo se ukupno 13 sudionika, a zlatna priznanja dobile su Ugostiteljska škola Opatija i Srednja gostinska in turistična šola Radovljica te Ugostiteljsko-turistička škola Beograd. TUŠ Poreč kao škola domaćin osvojio je srebrno priznanje.

Restoranski tip deserta imao je, uz ostale namirnice, u svom osnovnom sastavu jesenje voće. Svaki je učenik slastičarstva, u suradnji sa svojim mentorom, imao mogućnost sastavljanja vlastite recepture, za izradu slastice prema želji i mogućnostima.

Zlatno priznanje pripalo je Emi Paliski iz Ugostiteljske škole Opatija, koja je svoj desert pripremila pod mentorstvom Jasne Visković. Svoj uspjeh je za naš portal prokomentirala i sama Ema: „Ova pobjeda mi stvarno puno znači. Ovo mi je prvo natjecanje na kojem sam sudjelovala tako da mi je sve bilo novo. Bila sam jako iznenađena kada me profesorica izabrala za ovo natjecanje te bih ovim putem zahvalila njoj i svom timu jer bez njih ne bi bilo ovo moguće.“

Komentirala je i samu pripremu deserta, za koju kaže: „Sam desert nije bio težak, ali bilo je izazovno to što nisam bila sigurna hoću li ću stići napraviti desert u vremenskom roku, no na kraju vrijeme nije bio problem jer sam sve stigla napraviti na vrijeme.“

Njezina mentorica Jasna Visković za naš je portal rekla: „Zajednički smo osmislile desert koji se sastojao od čokoladnog biskvita s lješnjacima, kreme od kestena i kuhane kruške u vinu. Vrijeme za izradu deserta bilo je 60 minuta.“ Istaknula je kako su ovakva natjecanja jako dobra za učenike i to ne zbog ostvarenog rezultata već zbog upoznavanja drugih učenika i načina na koji oni rade.

Također, istaknula je kako je ovo priznanje samo potvrđuje kvalitetu njihove škole koja je upravo proslavila 90 rođendan.

Inače, manifestacija GATUS pokrenuta je prije osam godina u školi „Grm Novo mesto – centar biotehnike i turizma“, a njezina začetnica je Slavica Šterk. Tijekom godina GATUS je prerastao u mrežu škola u regiji koju čine je dvije do tri ugostiteljsko-turističke škole iz država Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Jednom godišnje upriliči se učeničko natjecanje.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 170 sudionika iz 15 škola, a natjecanje se odvijalo u hotelima Materada Plava Laguna i Park Plava Laguna.

Osim zlata koje je otišlo u opatijsku školu, srebrno priznanje u kategoriji “Priprema jela po narudžbi i restoranskog deserta” otišlo je u Turističko-ugostiteljsku škola Antona Štifanića Poreč.

Domaćin sljedećeg natjecanja 2020. bit će Ohrid u Makedoniji.  

Fotografije: Ema Paliska, Jasna Visković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.