Ekler – slastica koja se jede brzinom munje

Nadaleko poznata francuska slastica, ekler, naziv je dobila po brzini kojom se pojede, a najpoznatiji ekler, onaj čokoladni, u nekim zemljama danas slavi svoj dan.

Ekler (fr. éclair) je malena, duguljasta slastica izrađena od choux tijesta, punjena kremom s preljevom na vrhu. Tijesto koje se koristi i u izradi profiterola, istiskuje se u duguljasti oblik pomoću šprice te se peče dok ne postane hrskavo i šupljikavo. Nakon što se ohladi tijesto se puni kremom po želji, a po vrhu se prelije šećerna ili čokoladna glazura. Ukoliko se vrh deserta prelije karamelom tada se ovaj desert naziva Bâton de Jacob. Okusi krema kojima se pune ekleri su: vanilija, kava, čokolada, pistaccio, rum, voće, slatko vrhnje i pire od kestena.

Riječ éclair prevedena na hrvatski znači bljesak munje, a slastica je dobila taj naziv zbog brzine kojom se pojede. Prvi recept za eklere na engleskom jeziku pojavljuje se u knjizi Boston Cooking School Cook Book by Mrs. D.A. Lincoln, objavljenoj 1884. godine.

O podrijetlu eklera se ne zna puno, no općenito je prihvaćeno da je nastao u Francuskoj, na prijelazu u devetnaesto stoljeće. Pretpostavka je da ih je prvi put izradio Marie-Antoine Carême, poznati slastičar kraljevske francuske obitelj.

Najpoznatiji ekler je onaj čokoladni, koji ima i svoj dan koji se obilježava 22. lipnja.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.