Dvanaesti Babičini kolači u Orosljavlju

Natjecanje žena zagorskog kraja u izradi autohtonih slastica prilika je da se očuva gastronomska tradicija Zagorja, a pri tome uživa u divnim okusima njihovih slastica kojima se bore za pobjedničku lentu.

Ovogodišnja, dvanaesta po redu manifestacija Babičini kolači, održat će se 7. travnja 2018., s početkom u 15 sati, u Oroslavlju, kamo je ove godine natjecanje dovela lanjska pobjednica Zdenkica Ljubić sa svojim kolačem Torta od cijelih jabuka.

Natjecanje zagorskih baka u izradi autohtonih slastica po receptima koje su naslijedile od svojih majki, baka te prabaka jedinstvena je manifestacija kojom se promiče vrijednost žena te čuva gastronomsku tradiciju Zagorja. Pravila su jasna, natjecati se mogu babice iz dijelova Krapinsko-zagorske županije, a pobjedničku lentu osvaja ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji.

Ove će se godine natjecati 39 babica, a stručni žiri koji čine vrsni gastronomski znalci Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević, donijet će odluku koja je babica pobjednica.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom “Izvorno zagorsko”. U ovoj se kategoriji boduje opći dojam: koliko su se natjecateljice odabirom odjeće te dekoracijom izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a odluku o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka, donijeti i Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec i Danica Pelko, profesorica filozofije i povijesti iz Donje Stubice.

Na ovogodišnjoj će se manifestaciji predstaviti i gosti iz Solina koji će predstavljati kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze, kao i Udruga Maska iz Baranje te Udruga Magda i Luisa iz Varaždinske županije.

Kao što je to bilo i prethodnih godina, i ove će godine, nakon manifestacije i natjecanja biti izdana knjiga svih recepata kolača natjecateljica, a prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi zagorskih babica moći će se kušati na samoj manifestaciji.

Fotografije: Arhiv Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Maja Danica Pečanić

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.