Dva hrvatska slatka proizvoda dobila zvjezdice International Taste Institutea

Tri zvjezdice osvojio je namaz Lino Lada Gold, dok su dvije zvjezdice pripale Ekološkom džemu od smokve Dida Boža.

International Taste Institute objavio je dobitnike ovogodišnjih priznanja Superior Taste Award, a među 1885 nagrađenih proizvoda, ove se godine nalaze i dva hrvatska slatka proizvoda.

S tri zvjezdice nagrađena je Podravkina Lino Lada Gold, koja je tako ostvarila rezultat veći od 90 posto te se svrstala u kategoriju proizvoda izuzetnog okusa (exceptional taste). Drugi slatki hrvatski proizvod koji je dobio zvjezdice je Ekološki džem od smokve Dida Boža. Ovaj je proizvod zaradio dvije zvjezdice što znači da je ostvario rezultat između 80 i 90 posto te je svrstan u kategoriju izvanrednog okusa (remarkable taste).

U spomenutim kategorijama bilo je ukupno 352 nagrađena proizvoda (tri zvjezdice), odnosno 1.020 nagrađenih proizvoda (dvije zvjezdice). Osim u ovim kategorijama, nagrađeni su proizvodi u još tri kategorije: dijamantna nagrada (proizvodi koji su u 25 godina preko 20 puta bili nagrađeni s tri zvjezdice, ukupno 21 proizvod); kristalna nagrada (proizvodi koji su u 10 godina preko 7 puta bili nagrađeni s tri zvjezdice – ukupno 79 proizvoda) i jedna zvjezdica (proizvodi koji su ostvarili rezultat između 70 i 80 posto te se svrstali u kategoriju istaknutog okusa (notable taste) – ukupno 513 proizvoda).

Proizvode je ocjenjivao stručni žiri sastavljen od preko 200 šefova i sommeliera koji su sudjelovali u ocjenjivanju na slijepo, ne znajući ime proizvoda i brenda te zemlju porijekla. Ocjenjuju se organoleptičke kvalitete proizvoda, vodeći računa o pet kriterija: prvom dojmu, izgledu, mirisu, okusu, teksturi za jela ili konačnom osjećaju za pića. Svaki član žirija samostalno ocjenjuje proizvod bez komunikacije s drugim članovima žirija. Svi proizvodi moraju biti posluženi na isti način, a članovi žirija tijekom ocjenjivanja moraju poštovati zadani protokol ocjenjivanja.

Kako navode iz International Taste Institutea, zvjezdice dobivene u ovom ocjenjivanju proizvoda uspoređuju se s Michelinovim zvjezdicama za restorane.

Službena dodjela nagrada bit će u Bruxellesu 24. lipnja ove godine u Théâtre Royal des Galeries.

Fotografije: International Taste Institute

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.