Đumbir macaronsi

Macaronsi su uvijek odličan izbor, a za ovaj recept s đumbirom zaslužna je Tihana Koprek s bloga Just Cake the Cupcake.

Sastojci
Macaronsi
  • 225 g šećera u prahu
  • 130 g mljevenih badema ili bademovog brašna
  • 115 g bjelanjka sobne temperature*
  • 60 g šećera
  • boja po želji
Đumbir ganache
  • 90 ml mlijeka
  • 90 ml slatkog vrhnja
  • komad đumbira veličine cca 7 cm
  • 250 g bijele kuverture
  • 30 g maslaca
Priprema
Macaronsi

Bjelanjke sobne temperature miksati na srednjoj brzini. Kad se počne pjeniti dodati 60 g šećera i boju po želji te miksati na najjačoj brzini dok se izmiksa u čvrsti snijeg.

U međuvremenu prosijati bademovo brašno sa šećerom u prahu da se izbjegnu grudice. Povezati bjelanjke sa suhim sastojcima špatulom.

Ako radite prvi puta svakako pogledajte par YouTube videa i moj prvi post da vidite kako to povezivanje tj. “macaronizacija” funkcionira.

Napuniti vrećicu za ukrašavanje smjesom i na papir za pečenje istiskivati macaronse.

Svaki pladanj nekoliko puta lupiti po površini da se razbiju mjehurići zraka koji su ostali u smjesi.

Pustiti na sobnoj temperaturi oko sat vremena da se na površini stvori film koji je zaslužan za ono “stopalo” po čemu su macaronsi poznati.

Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i svaki lim peći 12 minuta. Na dvanaestoj minuti izvaditi iz pećnice i pustiti da se do kraja ispeku na vrućem limu.

Tek kad se ohlade odvojiti ih od papira za pečenje.

Đumbir ganache

Pomiješati mlijeko i vrhnje i staviti u posudu s đumbirom te zagrijavati do točke vrenja. Maknuti s vatre i pokriti te ostaviti da se vrhnje aromatizira đumbirom oko 20 minuta.

Nakon 20 minuta ponovo zagrijati do točke vrenja te procijediti da se đumbir i eventualni film od vrenja mlijeka odvoji te izmjeriti 60 ml.

Nasjeckati bijelu kuverturu i preliti sa 60 ml mješavine te miješati dok se čokolada ne otopi, usput dodavajući kockice maslaca sobne temperature. Pustiti da se potpuno ohladi.

Slaganje macaronsa

Ganache staviti u mikser i na srednjoj brzini malo izmiksati da postane čvrsto i kremasto.

Puniti macaronse i dva po dva spajati u “keksiće”. Čuvati u zatvorenoj kutiji do tjedan dana.

Napomena

Jaja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi.

Najbolje je koristiti boju u prahu ili u gelu, tekuća boja može promijeniti teksturu i makaronsi neće uspjeti.

Bijela kuvertura je najbolja za ganache.  Nemojte koristiti razne čokolade jer ganache neće dobro ispasti tj. neće se stisnuti.

Fotografije: Just Cake the Cupcake

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image