Dubrovački slatki tjedan ususret Božiću

Udruga DEŠA i ove godine za Dubrovčane i posjetitelje Grada organizira slatke radionice izrade tradicionalnih božićnih slastica u svrhu očuvanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja.

I ove će se godine, od 17. do 20. prosinca 2018., u organizaciji udruga DEŠA u sklopu „Slatkog tjedna ususret Božiću“ održati zanimljive slatke radionice. Dubrovčani i posjetitelji Grada moći će sudjelovati na radionicama očuvanja i vrednovanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja, a tom će prilikom naučiti sami izrađivati božićne delicije dubrovačkog kraja, ali i božićne ukrase, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz udruge DEŠA. Radionice će se održavati u Lazaretima prema predviđenom rasporedu, i to: u utorak, 18. prosinca 2018., održat će se radionica izrade ko(n)tonjate u periodu od 10 do 12 sati.

Ova se tradicionalna dubrovačka slastica izrađuje od mrkatunja tj. dunja, a poslužuje se na listovima lovorike ili narančina lista. Srijeda 19. prosinca 2018., od 10 do 12 sati, rezervirana je za radionicu izrade pandišpanja, jednostavnog domaćeg kolača čiji miris vraća u djetinjstvo, dok će se od 12 do 15 sati održati radionica izrade veganskih božićnih keksa i tradicionalnih njemačkih božićnih kolačića. Zadnji će se dan, 20. prosinca 2018., od 10 do 12 sati održati radionica izrade prikala, tradicionalne slastice od jaja, kvasa i šećera, karakteristične za božićno vrijeme.

Sama manifestacija započela je danas, radionicom „Učinimo mantalu“ na kojoj su okupljeni mogli naučiti kako se radi tradicionalno slatko od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna koje se pripremalo u jesen te ostavljalo za Božić i ostale blagdane jer može dugo stajati bez posebnih uvjeta čuvanja.

Fotografije: Udruga DEŠA

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.