Dubrovački lakat čokolade i sladoled za proslavu Orlandove godine

Dubrovnik je ovu godinu proglasio Orlandovom godinom u čast 600. godišnjice postavljanja ovog spomenika, a tom su prigodom napravljeni i razni slatki proizvodi.

Jedan od simbola grada Dubrovnika svakako je i Orlandov stup koji ponosno stoji ispred crkve sv. Vlaha na Stradunu, predstavljajući domaćem stanovništvu omiljeno mjesto za sastanke, a turistima neodoljivu lokaciju za fotografiranje. S obzirom na to da se ove godine obilježava 600. obljetnica od postavljanja ovog stupa na Stradun, Grad Dubrovnik je 2019. proglasio Orlandovom godinom. Stoga su njemu u čast napravljeni razni slatki proizvodi.

Jedan od njih je i dubrovački lakat čokolade čija je autorica Nikolina Farčić. Naime, Orlandov je desni lakat u prošlosti služio kao mjera za tkaninu (51,2 cm) pa je kao parafraza dubrovačkom laktu kreiran “dubrovački lakat čokolade“. Tako autorica poziva ljubitelje čokolade da se zaslade „pravom mjerom“ – dubrovačkim laktom čokolade.

Osim čokolade, za ovu je prigodu osmišljen i posebni sladoled čija je autorica Alisa Nenadić, inače vlasnica poznate dubrovačke slastičarnice Dolce Vita. Kreirajući ovaj sladoled, Alisa je nastojala iskoristiti one namirnice koje su bile prisutne u dubrovačkoj kuhinji prije 600 godina pa je osmislila interpretaciju pite od jabuke. Tako se ovaj njezin sladoled, koji okusom definitivno vraća u djetinjstvo, sastoji od baznog sladoleda od oraha, pirjanih komadića jabuke, zatim cimeta, korice limuna, komadića oraha i biskvita od karamele.

Za slatko piće Orlandu u čast pobrinuo se Frano Stjepović, predsjednik Hrvatske udruge barmena i voditelj Cocktail akademije Dubrovnik koji je kreirao Orlandov koktel. Ovo posebno dubrovačko piče napravljeno je od gina Dubrovnik Republic, likera od nespole, limuna (limete) i sirupa od lavande, a dekoracija je lepeza od jabuke.

Fotografija: Turistička zajednica grada Dubrovnika

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.