Delicije s kamelijama i praline s hrvatskim vinom najbolja su inovacija Primorsko-goranske županije

Primorsko-goranska županija dodijelila je nagrade najbolje ocijenjenim inovatorima u Županiji, a prvo je mjesto pripalo Ivi Ćulumović za liniju delicija Camelliata.

Posebni slatki proizvodi s kamelijom te praline punjene hrvatskim vinom donijele su Ivi Ćulumović nagradu za najbolju inovaciju na području Primorsko-goranske županije, dok je drugo mjesto pripalo Loreni Vodarić koja je razvila desertni set s tri funkcije.

Za naš portal, pobjednica Iva Ćulumović predstavila je nagrađene proizvode, rekavši: “Ja imam svoj OPG na Veprincu iznad Opatije. Opatija je grad kamelija, a i sama sam ljubitelj kamelija te ih imam i na svom OPG-u. Istražila sam svojstva kamelije te sam ju počela koristiti u izradi svojih slastica – torti, džemova, pralina. Kamelija djeluje antiupalno, antikancerogeno te tako produžuje vijek stanica. Liniju proizvoda sam zaštitila i nazvala Camelliata. Nadam se da ću ovom linijom pomoći i Opatiji da se više brandira kao grad kamelija. U mojim slasticama ima mog voća i malo lavande jer je i lavanda dobra za opuštanje i antistresno djeluje. Zaštitila sam i svoje praline s hrvatskim vinima u tekućem obliku.”

Na naše pitanje o tomu koliko joj ova nagrada znači, pobjednica je rekla: “Ova nagrada Županije vrlo me je dirnula i poticat će me na daljnje inoviranje te ću novac od nagrade mudro iskoristiti za daljnji razvoj proizvoda.”

Primorsko-goranska županija od 1995. bespovratnim sredstvima putem javnog natječaja potiče najbolje inovatore Županije te ih nagrađuje za njihov rad i doprinos inovatorskoj djelatnosti.

Ove je godine ukupno na ovaj natječaj primljeno 19 prijava, od kojih dvije nisu zadovoljile uvjete pa je ocijenjeno i rangirano 17 proizvoda. Iznos bespovratnih sredstava od 150.000 kuna podijeljen je na sljedeći način: autori prve tri inovacije dobili su 18.000 kuna, druge tri 13.000, treće tri 9.000 kuna, dok su autori inovacija od 10. do 17. mjesta dobili 2.250 kuna.

Fotografije: Primorsko-goranska županija

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.