Danas se slavi Međunarodni dan kave, omiljenog crnog napitka

Mnogi ljudi diljem svijeta ne mogu zamisliti početak dana bez šalice tople kave. Nekima ona predstavlja ritual, nekima utjehu, nekima priliku da uživaju s prijateljima. Što god da vama predstavlja, nazdravite njezinom danu uz jednu toplu šalicu kave.

Kava potječe iz Abesenije, današnje Etiopije, a biljka i piće naziv su dobili po jugozapadnoj etiopskoj pokrajini Kafa, u čijem je gorju biljka kave otkrivena. Kultura ispijanja kave zaživjela je uvođenjem kave u zapadni svijet, u XVII. stoljeću. Uživanje u ispijanju ovog poznatog napitka vrlo brzo je postalo jedno od glavnih društvenih običaja u europskim područjima pa u većini europskih gradova dolazi do otvaranja kavana. Prva kavana u Hrvatskoj otvorena je u Zagrebu, 1748., a njezin je vlasnik bio Leopold Duhn.

U drugoj polovici 19. stoljeća otvaraju se kavane i u ostalim hrvatskim gradovima, a ispijanje kave postaje sveopći trend. Danas su gradovi prepuni kafića, a uz ovaj se omiljeni napitak druže razne generacije te se uz nju raspravlja o različitim temama.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku za 2017., Hrvatska je u prvih šest mjeseci prošle godine ukupno izvezla 1293 tona kave, a uvezla čak 9608 tona.

Međunarodni dan kave se diljem svijeta obilježava  1. Listopada, a prvi je put službeno obilježen 1. listopada 2015., u Milanu, za vrijeme održavanja EXPO 2015. Ovaj je dan organizirala International Coffee Organization (ICO). Danas dan kave obilježava 77 članica ICO-a te brojna druga udruženja kave s ciljem globalne proslave putovanja kave od farme do vašeg opskrbljivača kavom. Također, ovaj je dan izvrsna prilika za odavanje priznanja svima onima koji uzgajaju kavu. Hrvati vole kavu, a prema nekim istraživanjima prosječno u danu popiju tri do četiri šalice kave. Uz šalicu dobre kave svakako se izvrsno uklapaju i fine slastice pa se u to ime počastite omiljenom slasticom i šalicom tople, ukusne kave.

Fotografije: Unsplash, Pexels

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.