Čupava pita s jabukama

Nakon dužeg vremena evo nam opet recept naše suradnice Blanke Ban koja je ovaj put s nama podijelila recept za čupavu pitu s jabukama.

Sastojci
Tijesto
  • 300 g brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 3 žutanjka
  • 3 velike žlice kiselog vrhnja
Fila
  • 4 jabuke manje do srednje veličine
  • 200 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 3 bjelanjka
  • malo ruma po želji
Za posluživanje
  • šećer u prahu
Priprema
Tijesto

Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i miksajte dok se sve ne poveže. Smjesu izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i malo promijesite. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i zamotajte u prozirnu foliju. Jednu polovicu stavite u zamrzivač da se zaledi, a drugu polovicu u hladnjak da se odmori. Jedna polovica tijesta bi u hladnjaku trebala stajati oko 2 sata dok se ne zaledi.

Fila

Naribajte 4 jabuke i sameljite orahe. Bjelanjke izmutite u čvrsti snijeg, a zatim malo po malo dodajte šećer. Smjesi dodajte orahe i sve promješajte drvenom kuhačom, a zatim dodajte i naribane jabuke koje ste prethodno ocijedili od viška soka. Po želji u smjesu dodajte 1-2 žlice ruma.

Razvaljajte polovicu tijesta koja je odmarala u hladnjaku te ju stavite u pobrašnjeni lim za pečenje. Na tijesto premažite filu. Drugu polovicu tijesta koja se smrznula u hladnjaku ravnomjerno naribajte preko file.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Pečenu pitu ohladite.

Po želji za posluživanje pospite šećerom u prahu.

Fotografija: Blanka Ban

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.