Crumble tart sa smokvama

Nastavljamo uživati u sezoni smokava s ovim receptom za crumble tart koji je s nama podijelila Alica Bjeli Duduković.

Tijesto
  • 2 žumanjka
  • 75 g šećera
  • 125 g hladnog maslaca
  • 175 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 pune žlice kakaa u prahu
  • 50 g mljevenih oraha
Nadjev
  • 300 g svježih smokava
  • 75 g šećera
  • 2 žlice ruma
  • 1 ravna žlica smokvinog senfa *opcionalno
  • 1 ravna žlica škrobnog brašna
Posip (crumble)
  • 150 g brašna (možete pomiješati glatko i oštro)
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 55 g mljevenih oraha
Priprema
Tijesto

Pjenasto umutiti žumanjke, šećer i maslac. Dodati sve suhe sastojke te rukom umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju te ostaviti u frižideru oko 30 minuta da se hladi.

Nadjev

Smokve oprati, prerezati na pola te dodati ostale sastojke. Ubaciti sve u blender i pretvoriti u jednoličnu smjesu. Isto možete napraviti i štapnim mikserom. Ako nemate smokvin senf, slobodno izostavite, ali ja volim okusnu notu koju pruža i kako neutralizira specifičnu slatkoću smokve.

Posip

Mikserom dobro izraditi sastojke da dobijete mrvice.

Slaganje

Tijesto razviti na papiru koji ćete staviti u pekač za tart promjera 24 cm. Ne treba dodavati brašno, nego upotrijebiti foliju u kojoj je tijesto bilo umotano i preko nje valjati u krug.

Razvaljano tijesto prebaciti u pekač, staviti peći 5 minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Izvaditi tijesto i premazati nadjevom. Zapeći 10 minuta. I zatim posuti posipom, bit će ga dosta pa ga treba ravnomjerno rasporediti te peći još 25 minuta.

Gotov tart izvaditi iz pećnice, ohladiti i poslužiti hladno.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.