Crni tart s višnjama

Naša suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je recept za crni tart s višnjama jer kako ona kaže: „bliži se sezona višanja, a sigurna sam da neki od vas još imaju i višanja od prošlog ljeta pa zašto ih ne iskoristiti u ovom moćnom desertu“.

Sastojci
Tijesto
  • 1 žumanjak
  • 50 g šećera
  • 100 g hladnog maslaca
  • 150 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 ravne žlice kakao praha
  • 1 bjelanjak
Krema
  • 3 jaja
  • 150 g tamne čokolade (ili 75 g tamne i 75 g mliječne čokolade)
  • 85 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice likera od višnje
  • 300 g očišćenih višanja
  • 150 g pekmeza od višanja (ja stavljam slatko od višanja koje radim sama)
  • 50 g glatkog brašna
  • 2 ravne žlice kakao praha
Priprema
Tijesto

Od svih sastojaka (bjelanjak što vam ostane će vam trebati kasnije za premazivanje, dakle njega za sada izostavite) zamijesiti tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju te ga ostaviti u frižideru 45 minuta (može i duže). Za to vrijeme pripremiti kremu.

Krema

Prvo očistiti višnje (ako ih već nemate negdje očišćene – ili možete koristiti one iz kompota).

Jaja i šećer mutiti na pari dok se ne zgusnu (5 – 7 minuta) pa staviti da se ohlade. Zatim na pari otopiti čokoladu i maslac. Također ohladiti

Kad su obje smjese ohlađene, pomiješati ih da se dobije ujednačena masa te dodati liker od višnje. Zatim dodati brašno, kakao prah i očišćene višnje. Lagano umutiti u jednoliku smjesu.

Slaganje i pečenje

Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi (ja stavim na tijesto prozirnu foliju i tako ga razvaljam jer je tanko) i prebaciti u podmazan kalup veličine 24 ili 26cm (bit će tanji tart, ako je veći kalup). Ja tijesto utapkam prstima jer je stvarno tanko. Staviti u zagrijanu pećnicu na 190°C 8 minuta. Izvaditi i premazati bjelanjkom koji je vilicom lagano umućen (nije potreban sav bjelanjak – to se radi da krema ne uđe u tijesto kako bi ono ostalo prhko) i vratiti tijesto u pećnicu još 2 minute.

Smanjiti temperaturu na 170°C.

Tijesto premazati pekmezom od višanja pa na to staviti kremu i peći još dvadesetak minuta na 170°C.

Tijesto će biti prhko, a krema meka i sočna.

Najbolje servirati mlako uz kavu, a može i uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

3 komentara
    1. Draga Blanka, autorica recept kaže da u ovu kremu na paru idu cijela jaja te da se mute pjenjačom 5-7 minuta dok se ne zgusnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image