Craquelin choux

Danas vam donosimo novi recept naše Ane Prše – onaj za craquelin choux koji je nastao tako da je recept za tijesto iz mamine bilježnice malo modernizirala s hrskavim slojem, a  klasično punjenje kremom od vanilije i šlagom zamijenila finom čokoladnom kremom i cremeuxom od lješnjaka.

Sastojci
Tijesto
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 10 g šećera
  • 115 g maslaca
  • 2 g soli
  • 140 g brašna
  • 4 jaja
Hrskava korica
  • 85 g maslaca
  • 110 g brašna
  • 110 g šećera
Čokoladna krema
  • 3 jaja
  • 70 g šećera
  • 100 g mliječne čokolade
  • 150 g maslaca
Cremeux lješnjak
  • 160 g mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 40 g šećera
  • 20 g gustina
  • 2 lista želatine
  • 100 g lješnjaka
  • 1 žličica ulja od lješnjaka
  • 240 g slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto

Mlijeko, vodu, šećer, maslac i sol staviti u lonac te kuhati dok ne zakipi. Maknuti sa strane i dodati brašno te brzo izmiješati pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Ponovno vratiti na vatru te špatulom miješati još otprilike minutu i pol dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

Tijesto prebaciti u posudu za miksanje te miksati tijesto nastavkom za tijesto.

Jaja lagano istući vilicom pa malo po malo ulijevati u tijesto koje se miksa (ja ulijevam otprilike jedno po jedno jaje).

Miksajte otprilike 10 minuta sve zajedno s time da u nekoliko navrata špatulom skinete tijesto koje se ulovilo po stjenkama zdjele te ga vratite na miksanje.

Upalite pećnicu na 180°C.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te tijesto pomoću slastičarske vrećice istiskujte kao puslice ostavljajući mjesta između jer će se raširiti i narasti tijekom pečenja. Količina smjese je dovoljna za dva velika lima.

Hrskava korica

Kako bi tijesto imalo finu hrskavu raspucanu koricu, potrebno je zamijesiti tijesto od brašna, šećera i maslaca. Dobiveno tijesto potrebno je tanko razvaljati (cca 3 mm) između dva papira za pečenje (možete koristiti i prozirnu foliju i vrećice za zamrzavanje) te tako razvaljano vratiti kratko u hladnjak kako bi lakše izrezali krugove koje ćete staviti na vrh tijesta prije pečenja.

Ti krugovi će tijestu dati izgled raspukanaca, a i pomoći će mu da bude lijepo okruglo.

Krugove sam rezala metalnim izrezivačem.

Tijesto se peče na 180°C 25 minuta.

Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i odmah na vrhu pomoću čačkalice izbušite rupicu kako bi vrući zrak izašao. Ako zaboravite to napraviti, kao i ja ponekad, tijesto neće biti fino hrskavo već mekano i žilavo.

Čokoladna krema

Izvadite maslac iz hladnjaka.

Čokoladnu kremu kuhajte na pari, stoga u lonac stavite vodu da zakipi.

Za to vrijeme u posudi (pazite da vam ta posuda može ići na lonac i da ne dodiruje vodu) izmiješajte jaja i šećer te dodajte nasjeckanu čokoladu. Ako imate već gotovu čokoladu u suzicama, nju nije potrebno sjeckati.

Stavite posudu na paru i neprestalno miješajte dok krema ne postigne temperaturu od 84°C.

Zatim je stavite sa strane da se ohladi.

Maslac izmiksajte te u njega dodajte malo po malo kreme.

Cremeux od lješnjaka

Lješnjake tostirajte na tavi na laganoj vatri. Skinite im opnu te ih stavite u multipraktik. Miksajte ih dok ne dobijete masnu pastu. Dodajte im žličicu ulja od lješnjaka.

Listove želatine namočite u hladnoj vodi.

Mlijeko, žumanjke, šećer i gustin dobro izmiješajte kako smjesa ne bi imala grudice te stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi.

Maknite s vatre te pomoću pjenjače umiješajte pastu od lješnjaka te dobro ocijeđenu želatinu.

Dok se krema hladi, izmiksajte slatko vrhnje u mekani šlag.

U mlaku kremu (pazite da nije jako topla) pomoću špatule umiješajte slatko vrhnje.

Slaganje

Pečeno tijesto odrežite na 2/3 visine kako bi ga napunili kremama.

Kreme stavite u slastičarske vrećice. Prvo sam punila čokoladnom kremom koja je teža, a zatim cremeuxom od lješnjaka. Na vrh stavite „poklopac“ od tijesta i ukrasite po želji. Možete posipati šećerom ili čokoladom u prahu, ili jednostavno na vrh staviti malo kreme i lješnjak.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.