Čokoladom protiv kašlja: znanstvenici utvrdili da čokolada liječi kašalj bolje od sirupa

Najnovija istraživanja pokazuju da čokolada ima blagotvorniji učinak na kašalj od običnih sirupa.

Do ovog nevjerojatnog otkrića došao je profesor Alyn Morice, predstojnik istraživanja kardiovaskularnih i respiratornih bolesti na University of Hull  te jedan od utemeljitelja Međunarodnog društva za istraživanje kašlja (International Society for the Study of Cough). Naime, sudeći prema rezultatima njegovog istraživanja, red mliječne čokolade mogao bi biti učinkovitiji u liječenju kašlja od standardnih, svima dobro poznatih lijekova, poput sirupa za kašalj.

Istraživanje provedeno na 163 ispitanika pokazalo je da su pacijenti koji su uzimali lijekove koji se temelje na čokoladi primijetili značajna poboljšanja u samo dva dana. To dokazuje, kaže profesor Morice, da je novi lijek koji sadrži kakao bolji od standardnog lijekova. Rezultati ovog istraživanja nazvanog ROCOCO, koje predstavlja najveće istraživanje lijekova za kašalj koji se ne izdaju na recept provedeno u Europi, bit će objavljeni u narednih 12 mjeseci.

Inače, ovo nije prvo istraživanje koje dokazuje blagotvorni učinak čokolade na kašalj. Istraživači s Imperial Collagea u Londonu su utvrdili da theobromine, alkaloid koji se nalazi u kakau bolji u smirivanju kašlja od kodeina, sastojka koji se često nalazi u sirupima za kašalj.

Profesor Morice ističe da razlog takvog utjecaja čokolade leži u ljepljivom svojstvu kakaa, zahvaljujući kojemu se formiraju obloge na živčanim završecima grla te se smanjuje nagon za kašalj.

Iako su znanstvenici zaključili da već i samo čučanje komadića čokolade može donijeti blago olakšanje problema, ističu da će najbolji učinak imati zajedno s ostalim sastojcima lijeka.

Izvor: Mail Online

Fotografije:Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.