Čokoladni poljupci

Ovaj recept smo pronašli na talijanskim stranicama pod nazivom baci di Alassio, a mi smo ga, uz male promjene, isprobali i u našoj kuhinji, i ostali oduševljeni – odlična ideja za iskorištavanje viška bjelanjaka koji su ostali nakon pripreme drugih slastica.

Sastojci
Poljupci
  • 375 g lješnjaka
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g kakaa
  • 5 bjelanjaka
  • 40 meda
  • malo ruma
Ganache
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 125 g vrhnja za šlag
Priprema
Ganache

Čokoladu odrežite na komadiće i stavite u posudu. Na laganoj vatri ugrijte vrhnje za šlag do vrenja pa maknite s vatre i prelijte preko čokolade te miješajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Gotovu kremu ostavite da se ohladi dok pripremate poljupce.

Poljupci

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Na laganoj vatri prepržite lješnjake pa ih rasporedite po papiru za pečenje i pustite nekoliko minuta da se ohlade. Ohlađene lješnjake stavite u multipraktik pa im dodajte šećer, vanilin šećer i kakao i miksajte dok se sve ne usitni i dok ne dobijete homogenu smjesu.

Dobivenu smjesu prebacite u jednu posudu. U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih polako, miješajući kuhačom, dodajte u smjesu lješnjaka, šećera i kakaa. U tu smjesu dodajte i rum i med pa sve dobro izmiješajte kuhačom.

Dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku pa na lim za pečenje obložen papirom za pečenje istiskujte oblike željene veličine (bitno  je da vam budu približno jednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli, ali i kako biste ih mogli međusobno lijepiti).

Oblikovane poljupce stavite u zagrijanu pećnicu i pecite između 15 i 20 minuta (ovisno o jačini pećnice). Gotove poljupce izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade prije nanošenja ganachea.

Spajanje

Prije nanošenja ganachea na poljupce, mikserom na najvećoj brzini izmijšajte ohlađeni ganache kako biste dobili svjetliju, pjenastu kremu.

Ganache stavite u slastičarsku špricu sa zvjezdastim otvorom pa nanesite na jedan dio poljupca. Drugi dio poljupca stavite preko nanesenog ganache, blago pritisnite i zaokrenite u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu te slažite na tanjur za posluživanje.

Napomena

Ukoliko nemate slastičarsku vreću/špric, poljupce možete oblikovati žličicom. Također, žlicčicom možete nanijeti i ganache na poljupce.

Fotografije: Kate Bošković 

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.