Čokoladni ganache tart

Naša draga gošća Nikolina Dianežević s bloga The Slice of Life s nama je podijelila recept za čokoladni ganache tart.

Malo je ljudi koje čokoladni tart može ostaviti ravnodušnim. Zna to i Nikolina Dianežević s bloga The Slice of Life koja je, prilikom gostovanja u našoj rubrici Život sa slasticama, s nama podijelila recept baš za tu, mnogima omiljenu, slasticu.

Sastojci
Za tijesto
  • 200 g oštrog brašna
  • 50 g mljevenih badema
  • prstohvat soli
  • 125 g šećera u prahu
  • malo ribane limunove korice
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 125 g maslaca
  • oko 300 g sušenih grahorica za slijepo pečenje
Za ganache
  • 460 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica arome vanilije
  • 300 g čokolade s većim postotkom kakaa
  • 200 g mliječne čokolade
Dekoracija i posluživanje
  • mascarpone ili tučeni šlag
  • svježe šumsko voće (jagode, maline, ribizli…)
Priprema

Za pripremu prhkog tijesta u većoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, dva puta samljevene bademe, prstohvat soli, šećer u prahu i ribanu limunovu koricu. Sve dobro promiješajte pa u sredini napravite rupicu i dodajte jaje i žumanjak. Po rubu poslažite narezane listiće maslaca pa brzo rukama zamijesite tijesto. Po potrebi prebacite na radnu površinu i dovršite. Kad ste dobili kompaktno tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat i pol.

Pećnicu ugrijte na 180°C. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi (ili ako imate, na silikonskoj podlozi), na veličinu malo veću od veličine kalupa za tart promjera 26-28 cm. Kalup namastite i lagano pobrašnite pa tijesto pomoću valjka pažljivo prebacite na njega. Utisnite rubove prstima i odrežite višak. Tijesto nabockajte vilicom pa na njega stavite papir za pečenje i opteretite ga suhim grahoricama kako se ne bi diglo. Grahorice ravnomjerno rasporedite, osobito uz rubove kako se oni ne bi spustili tj. kliznuli po kalupu tijekom pečenja.

Pecite 20-25 minuta u ugrijanoj pećnici, s time da nakon 15 minuta pečenja izvadite kalup i maknete grahorice te vratite tijesto u pećnicu kako bi se ispeklo do kraja i dobilo zlaćanu boju.

Pripremite ganache. Svu čokoladu, i tamnu i mliječnu, nasjeckajte na sitnije, otprilike podjednake komadiće. Što se tiče čokolade, ako ste veliki ljubitelj tamne čokolade, možete koristiti i samo takvu čokoladu ili čokoladu za kuhanje (500 g). Meni je najviše odgovarala kombinacija kako piše gore u sastojcima za ganache. Sjeckanu čokoladu stavite u veću zdjelu.

Vrhnje za šlag stavite zagrijati u lončiću do vrenja, miješajući povremeno da se ne stvori korica na površini. Maknite s vatre pa dodajte aromu vanilije. Odmah prelijte po čokoladi pa sve dobro promiješajte par minuta dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa poveže. Prelijte preko ohlađenog tijesta, poravnajte pa ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Zatim prebacite u hladnjak na barem dva sata da se ohladi do kraja.

Poslužite obavezno s mascarpone sirom i/ili tučenim šlagom te obiljem svježeg šumskog voća. Uživajte!

Fotografija: Gospodarski list

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image