Čokoladna torta od prosa

Za slatki i zdravi početak mjeseca donosimo vam recept za čokoladnu tortu od prosa koji su s nama podijelili Nensi i Slaven Beram s bloga Rainbow in my kitchen.

Sastojci
Crust
  • 80 g tostiranih badema
  • 10 g zobenih pahuljica
  • 50 g datulja (prethodno ih namočiti u vodi sat-dva)
  • 1 žlica kakao praha
Čokoladna krema od prosa
  • 100 g prosa
  • 3,5 dl bademovog mlijeka
  • 120 g datulja (prethodno ih namočiti u vodi sat-dva)
  • 50 g kreme od kokosa (obično se prodaje u tvrdom bloku od 200 g, a možete je naći u većini trgovina zdrave hrane)
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g pečenih lješnjaka, mljevenih
  • 1-2 žlice bademovog mlijeka
  • malo sirupa od datulja ili agave, ako je potrebno dodatno zasladiti
Čokoladni preljev
  • 100 g kokos kreme (stvrdnuti dio iz limenke kokosovog mlijeka)
  • 60 g tamne čokolade
  • 2-3 žlice agave
Priprema
Podloga

Obložite dva kalupa za tortu promjera 10-11 cm papirom za pečenje.

Stavite bademe i zobene pahuljice u multipraktik i sameljite ih. Možete ih prethodno samljeti i pomoću mlinca za kavu. Dodajte ocijeđene datulje i kakao prah te miksajte dok se smjesa ne poveže.

Dobivenu smjesu rasporedite ravnomjerno u oba kalupa i dobro pritisnite žlicom ili rukama. Stavite u hladnjak dok se priprema krema.

Čokoladna krema s prosom

Dobro operite proso i stavite ga u lonac zajedno sa 3,5 dl bademovog mlijeka. Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri otprilike 15 minuta (povremeno miješajte i pazite da se ne prekuha te ne upije puno vode).

Uklonite s vatre. Ukoliko je nakon kuhanja ostalo još malo mlijeka, dobro ga ocijedite i ostavite da se skroz ohladi.

U malom lončiću na laganoj vatri otopite kremu od kokosa i čokoladu.

Ohlađeni proso stavite u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Smjesi dodajte mljevene lješnjake, otopljenu čokoladu i 1-2 žlice bademovog mlijeka te nastavite miješati dok ne nastane glatka čokoladna krema. Po potrebi još zasladite.

Drugi način je da, nakon što ste u blenderu dobro zajedno izmiksali ocijeđene datulje i proso, smjesu premjestite u zdjelu, dodate sve ostale sastojke te miksate ručnim mikserom dok se svi sastojci ne povežu.

Gotovu čokoladnu kremu rasporedite ravnomjerno u oba kalupa i izravnajte.

Torte stavite u hladnjak preko noći.

Čokoladni preljev

Otopite čokoladu na laganoj vatri. Stavite sa strane da se malo ohladi.

U blender stavite kokos kremu, otopljenu čokoladu i agavu te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Koristeći žlicu pažljivo prelijte ohlađene torte. Stavite kratko u hladnjak da se čokoladni preljev stisne.

Ukrasite po želji.

Fotografija: Rainbow in my kitchen

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image