Čokoladna Pavlova s jagodama i šlagom

Na našem portalu već imamo objavljena dva recepta za Pavlovu – jedan potpisuje Karmela Vukov-Colić, a drugi naša urednica Kate Bošković, danas nas Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača sladi s čokoladnom verzijom ovog slatkog klasika.

Sastojci
Kora od bjelanjaka
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 200 g kristal šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica gustina
  • 30 g kakaa u prahu
  • 50 g čokolade
Ostalo
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • svježe jagode
  • komadići čokolade
Priprema

Bjelanjke uz dodatak soli malo izmiksajte u snijeg. Postupno dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati smjesu dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se kristalići šećera ne otope. Dodajte limunov sok pa smjesu još kratko izmiksajte. Na kraju dodajte prosijani gustin i kakao te otopljenu i ohlađenu čokoladu.

Iako inače dodajem nasjeckanu čokoladu, ovaj put sam ju otopila u silikonskom lončiću, ohladila i umiksala u smjesu od bjelanjaka.

Na lim za pečenje stavite masni papir te od smjese formirajte oblik kruga promjera cca 24 cm.

Koru od bjelanjaka i čokolade pecite 2 h na temperaturi od 120 °C.

Ohlađenu koru pažljivo premjestite narešetku za hlađenje ili tanjur za torte. Kada se Pavlova potpuno ohladi, premažite ju tučenim slatkim vrhnjem i dodatno ukrasite čokoladom i jagodama ili nekim drugim bobičastim voćem.

Napomena

Pavlovu je najbolje premazati šlagom i ukrasiti voćem netom prije posluživanja jer jako upija vlagu pa kora s vremenom tone i postaje mekša.

Fotografije: Slatki svijet torti i kolača

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.