Čokoladna mascarpone torta

Danas se obilježava Međunarodni dan oboljelih od celijakije, a tom je prilikom Adrijana Bručić s bloga Bezglutenska radost, koja nam je nedavno otkrila savjete za uspješnu izradu bezglutenskih slastica, s nama podijelila recept za čokoladnu mascarpone tortu.

Sastojci
Biskvit
  • 50 g brašna za kolače (bez glutena)
  • 50 g kakaa
  • 80 g šećera
  • 5 jaja
  • 1 vrećica praška za pecivo
Krema
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 80 g šećera
  • 30 g kakaa
  • malo ekstrakta od vanilije
Priprema

Razbiti jaja i razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka istući snijeg, a žumanjke i šećer pjenasto umutiti dok smjesa ne bude blijeda. U posebnoj zdjeli dobro pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodati smjesu s brašnom u žumanjke i miksati dok se dobro ne sjedini. Zatim krenuti lagano dodavati snijeg od bjelanjaka. Prvo umiješati par žlica snijega da se smjesa razrijedi, a zatim malo po malo dodavati ostatak snijega pazeći da se ne istisne zrak iz smjese. Od ove smjese dobije se dva manja biskvita.

Smjesu izliti u kalup promjera 20 cm i peći na 180°C oko 15-20 minuta.

Dok se biskvit peče, pripremiti kremu od mascarpone sira. U zdjelu staviti mascarpone sir, šećer i par kapi ekstrakta vanilije i dobro izmiksati. U posebnoj zdjeli izraditi vrhnje za šlag i dodati ga u mascarpone. Na kraju dodati kakao u mascarpone i miksati dok se ne sjedini.

Kada se biskvit ohladi na sobnoj temperaturi, ravnomjerno ga prerezati na pola. Složiti red biskvita, red kreme i tako do kraja.

Dekoracija torte po želji. Torta se može također premazati kremom od mascarpone sira te posipati ribanom čokoladom.

Fotografije: Bezglutenska radost

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.