Choux s kremom od kave

Naša najmlađa suradnica Marija Prša zna kako nam zasladiti utorak – odličnim spojem chouxa s kremom od kave.

Sastojci
Tijesto
  • 125 g mlijeka
  • 125 g vode
  • 15 g šećera
  • prstohvat soli
  • 110 g maslaca
  • 140 g glatkog brašna
  • 4 jaja
Hrskavac
  • 85 g maslaca
  • 110 g glatkog brašna
  • 110 g šećera
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 50 g gustina (škrobno brašno)
  • 2 jaja
  • mahune vanilije (srž)
  • 14 g instant kave + malo vode
  • 300 ml slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto

Mlijeko, vodu, šećer, maslac i sol staviti kuhati dok ne zakipi, maknuti s vatre, dodati brašno i promiješati, vratiti na vatru i pržiti. Kratko ohladiti pa postepeno dodati jaja i miksati pet minuta. Prebaciti u slastičarsku vrećicu pa na lim za pečenje obložen papirom za pečenje istisnuti male puslice. Paziti da ostane mjesta između jer će narasti tijekom pečenja. Količina je dovoljna za dva velika lima za pečenje.

Hrskavac

Od maslaca, šećera i brašna zamijesiti tijesto. Razvaljati između 2 papira za pečenje, ohladiti pa rezati krugove malo veće od istisnutih puslice. Staviti ih na puslice te staviti sve zajedno peći na 180°C 10 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 150°C pa peći još oko 15 minuta.

Krema

Istući slatko vrhnje u šlag. Razmutiti kavu u malo vode. 400 ml mlijeka zakipjeti sa srži vanilije. U ostatku mlijeka razmutiti šećer, gustin i jaje pa dodati to u vrelo mlijeko. Miješajući kuhati dok ne zakipi. Zatim smanjiti vatru i kuhati još minutu. Maknuti s vatre i dodati kavu te promiješati. Kremu ohladiti te u ohlađenu dodati tučeno slatko vrhnje.

Punjenje

Kremu staviti u slatičarsku vrećicu pa puniti tijesto.

Krafnice se mogu jednostavno prerezati na pola pa ih tako napuniti ili ih puniti od dolje kroz rupicu koju se napravi pomoću nastavka za kremu.

Posipati šećerom u prahu i servirati.

Fotografije: Marija Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.