Chocolate chip torta

Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla u svojim je chocolate chip keksima pronašla inspiraciju za ovu tortu.

Sastojci
Biskvit
  • 250 g brašna
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 120 g chocolate chipsa (čokoladnih kapljica)
Vanilija buttercream
  • 300 g bjelanjaka
  • 570 g maslaca sobne temperature
  • 250 g šećera
  • 2 žličice vanilija ekstrakta
  • prstohvat soli
Dodaci
  • cca 100 g chocolate chip keksa
  • 100 ml mlijeka za kekse
  • 100 ml hladnog mlijeka za natopiti biskvit
Ganache
  • 80 ml slatkog vrhnja
  • 80 g čokolade
Priprema

U veliku posudu prosijte brašno i prašak za pecivo. Jaja tucite sa šećerom i vanilin šećerom ili aromom vanilije, dodajte sol i limunovu koricu. Kad se dobro izradi dodajte ulje i mlijeko. Polako miješajući dodajte tu smjesu pripremljenom brašnu. Miješajte da se ne stvore grudice. Špatulom lagano umiješajte čokoladne kapljice. Raspodijeliti u 3 kalupa obložena papirom za pečenje, promjera 20 cm. Pecite na 180 stupnjeva (kod mene s ventilatorom) 20-25 minuta, ovisi o pećnici. Provjerite čačkalicom, bitno je da ga ne prepečete.

U manjoj posudi na pari pjenjačom miješajte bjelanjke i šećer dok smjesa ne postigne temperaturu od 65 stupnjeva i šećer se ne otopi. Kada dođe na 65 stupnjeva, bjelanjke prebacite u kuhinjski asistent ili miješajte mikserom oko 10 minuta na jakoj brzini dok ne dobijete čvrstu i sjajnu meringue. U nju dodajte omekšali maslac polagano žlicu po žlicu, ako je maslac tvrd buttercream neće uspjeti. U početku će vam smjesa smjesa izgledati rijetko i možda grudasto, ali daljnjim miksanjem dobit ćete glatki buttercream. Na samom kraju dodajte i malo soli te vanilijin ekstrakt.

Buttercream odmah koristite, ali prvo ga podijelite na 2 dijela – za kremu i dekoriranje. Tortu slažite na sljedeći način: stavite prvi biskvit, premažite ga s hladnim mlijekom, a zatim s malo manje od polovice buttercreama za kremu. Po sredini rasporedite polovicu keksića razlomljenih i prethodno umočenih u mlijeko. Stavite još jedan biskvit i ponovite isti postupak. Stavite treći biskvit pa sve lagano premažite s ostatkom prvog dijela buttercreama i stavite tortu na hlađenje oko 20 minuta. Izvadite tortu pa ju dekorirajte s drugom polovicom buttercreama.

Ohladite tortu još barem 2-3 sata prije stavljanja ganachea. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i maknite ga s vatre pa u njega dodajte jednaku količinu tamne čokolade. Miješajte dok se sve ne otopi i smjesa ne postane glatka. Prije nanošenja pričekajte da se malo ohladi, ali ne i previše kako ne bi otopio kremu. Najbolje ga je prethodno testirati na dnu čaše kako bi vidjeli koliko je gust i koliko brzo pada. Prvo ga nanesite na rubove, veću količinu tamo gdje želite da pada, a to možete raditi žlicom ili bočicom. Na kraju nanesite smjesu i u sredinu pa poravnajte, pripazite da ne pretjerate s količinom u sredini. Pričekajte par minuta da se ganache malo stegne u hladnjaku pa sve dekorirajte po želji.

Fotografije: Sweet life by Karla

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.