Budin od čokolade u kremi od vanilije

Ovo nije puding, nije ni mousse – ovo je nešto posebno – lagani desert od čokolade (koji se u mojoj obitelji uvijek zvao budin) utopljen u divnu kremu od vanilije – okusi koji se nadopunjuju i stvaraju savršen nedjeljni desert.

Sastojci
Budin od čokolade
  • 150 g čokolade
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 9 jaja
  • prstohvat soli
  • nekoliko kapi arome vanilije
Krema od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
  • 30 g brašna
I još
  • maslac i šećer za kalup
Priprema
Budin od čokolade

Na pari ili u mirkovalnoj otopite čokoladu. Prebacite je u veću posudu i u još vruću čokoladu dodajte maslac izrezan na kockice te ručno miješajte dok se skroz ne otopi, a zatim dodajte i šećer i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U to dodajte prstohvat soli i nekoliko kapljica arome vanilije te još jednom promiješajte.

Odvojite žumanjke i bjelanjke pa jedan po jedan žumanjak dodajte u čokoladnu smjesu, svaki put dobro promiješavši kako bi se svi sastojci lijepo povezali.

Bjelanjke mikserom izradite u čvrsti snijeg pa ih polako, ručno miješajući dodajte prethodno dobivenoj smjesi.

Kalup za budin(kalup za rožatu) dobro premažite maslacem, a zatim pošećerite. Pripremljenu smjesu ulite u kalup (napunite dvije trećine kalupa), a zatim ga zatvorite poklopcem i stavite u duboki lonac u koji ste ulili vodu (da kalup bude uronjen do razine do koje ste ulili smjesu). Kalup opteretite kuhinjskim utezima ili nečim sličnim te ostavite da kuha 20 minuta nakon što uzavre (ukupno se kuha oko 40 minuta).

U međuvremenu ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva s ventilatorom. Kada je budin skuhan, izvadite ga iz vode, maknite poklopac i stavite ga u pećnicu na 2-3 minute (dok mu se ne stvori blaga korica).

Gotovi budin izvadite iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da se ohladi, nježno odvojite od rubova kalupa (pazite da odvojite i sredinu) te ga prebacite u posudu za serviranje i ostavite da se hladi.

Krema od vanilije

Mlijeko stavite na vatru dok ne uzavrije.

U posudi u kojoj ćete kasnije kuhati kremu na pari, mikserom miješajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu, svjetlu smjesu. Zatim dodajte vanilin šećer i limun pa još malo promiješajte. Malo po malo dodajte brašno i miješajte pazeći da ne bude grudica.

Kad je mlijeko uzavrelo, pomaknite ga s vatre i dodajte nekoliko žlica u smjesu sa žumanjcima i promiješajte, a zatim dodajte cijelo mlijeko i posudu stavite na paru te miješajte pjenjačom dok ne dobijete gušću smjesu.

Gotovu kremu maknite s vatre, prebacite u staklenu posudu, prekrijte prozirnom folijom izravno na površinu kreme (da se ne bi stvorila korica) i pustite da se ohladi.

Ohlađenu kremu prelijte u posudu s budinom te pokrijte prozirnom folijom (izravno na površinu kako se ne bi stvorila korica).

Budin čuvajte u hladnjaku do serviranja.

Napomena

Sastojke za budin obavezno miješajte ručno, a ne mikserom (osim snijega od bjelanjaka).

Krema će vam biti gusta, ali i dalje tekuća (ne potpuno gusta poput pudinga).

Od ove količine sastojaka mi smo dobili dva budina napravljena u kalupu od 1 litre.

Fotografije: Kate Bošković


Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.