Božićna salamica od oraha

I božićni kolači mogu biti brzi i jednostavni, a istovremeno vizualno efektni i jako ukusni.

Sastojci
Salamica
  • 200 g oraha
  • 100 g naribane čokolade
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • malo arome vanilije (po želji)
Nadjev
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
I još
  • kristal šećer/šećer u prahu
Priprema

U multipraktiku usitnite orahe pa ih prebacite u posudu i dodajte im čokoladu za kuhanje, koju ste naribali na sitnom ribežu. Zatim dodajte šećer u prahu i sve izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ovim suhim sastojcima dodajte aromu vanilije i jaje pa rukama umijesite tijesto. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko dva sata.

Nadjev

Maslac sobne temperature pjenasto izmiješajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije.

Slaganje

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka. Na papir za pečenje prospite kristal šećer (ili šećer u prahu) pa izvaljajte tijesto na debljinu od nekoliko milimetra. Na razvučeno tijesto ravnomjerno nanesite pripremljeni nadjev pa zamotajte tijesto u roladu. Tako zamotano ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a zatim izrežite na ploške željene debljine i servirajte.

Salamicu čuvajte u hladnjaku.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.