Blogeri savjetuju: „Prateći recepte, uživajte u izradi slastica“

Nastavljamo sa savjetima poznatih blogera koji nam otkrivaju tajne uspješne izrade slastica.

Praćenje recepta ono je što ističe Inga Bašić s bloga Feeding Art koja nam je prilikom gostovanja na našem portalu rekla: „Strast i ljubav prema pečenju i dekoriranju. Dobra priprema, praćenje i rad prema receptu. Dobra slastica ne trpi improvizacije.“

Preciznost i praćenje recepta ključan je savjet i po mišljenju blogerice Sanje Mijac s bloga Domaćica koja ističe: „Kod slastica je uvijek dobro pratiti recept budući da nekad grami mogu presuditi da nešto ne uspije, ali i iskustvo igra veliku ulogu. Što više pečemo, sve će nam bolje ići, samo se ne treba opterećivati ako nekad nešto i ne uspije, svima nam se desi.“

Ana Topić

I Ana Topić, autorica bloga SHEdonist, vjeruje da je tajna uspješne pripreme slastica u pridržavanju recepta pa kaže: „Ostavite stres i ukućane ispred vrata kuhinje. Prethodno se dobro naspavajte. Slijepo pratite recept i ne možete faliti. Mislim, možete…“

Minja Bogdanovski s iznimno popularnog bloga Minjina kuhinjica vjeruje da recept treba pratiti samo prvi put: „Kada spremate prvi put po nekom receptu, pratite upute jer jedino tako možete dobiti desert sa slike, a već drugi put ga možete modificirati po želji.“

Slično razmišlja i Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup koja kaže: „Savjetovala bih onima koji vole slastice da se ne boje pokušati ih sami praviti! Recepti za mnoge slastice su zaista jednostavni, puno jednostavniji nego što se čine i ne traže previše vremena ni znanja za pripremu. Nakon nekoliko takvih recepata, vidjet ćete da to zbilja nije neki bauk pa ćete se usuditi dodati im još nešto, isprobati i neke druge… Za početak je svakako važno da dobro pročitate recept i slijedite ga zbog omjera sastojaka, a onda ćete naučiti kako sastojci funkcioniraju jedan s drugim i dodavati nešto svoje. I nemojte se obeshrabriti čak i ako vam nešto ne uspije – događa se svima, a vjerujte, čak i neuspjeli kolači znaju biti ukusni, iako možda nisu “za izložbu”, a često se ono što se naizgled čini neuspjelim, na kraju da i spasiti. Uzmite za primjer Kaiserschmarrn, popularnu austrijsku slasticu, koja je navodno nastala tako što carskom kuharu nije uspjela palačinka pa ju je razlomio, izdrobio i servirao kao potpuno novo jelo koje je onda postalo jako popularno! I iz neuspjelog jela može nastati neki novi recept.“

Tihana Lohinski

Matejka Buča s bloga Like chocolate smatra da je najvažnije uživati u procesu izrade slastica: „Samo se opustite i uživajte! Nije bitno je li torta savršeno ravna, ako je ona napravljena sa srcem – a oni koje volite će ionako itekako cijeniti vaš trud.“

„U pripremi kolača samo se vodite srcem, jer je mašta vaš najbolji prijatelj. To je ono što govorim uvijek svima. U kuhinji nema granica, sve je moguće i zato nema odustajanja. Igrajte se, učinite kuhinju svojim najdražim mjestom u domu i stvarajte svi zajedno uspomene za cijeli život.“ kaže Emina Horvat s bloga Happiness is Homemade.

Milica Knežević

O „sitnicama koje mnogo znače“ u pripremi slastica za naš je portal govorila Milica Knežević s bloga Na tanjiru, koja je kao najvažnije savjete istaknula sljedeće: „Kad prvi put isprobavate neku slasticu, pokušajte se pridržavati recepta. Zapišite što biste promijenili i ubuduće prilagođavajte postepeno. Ukoliko koristite kalup za tortu koji je drugačije mjere od onog u receptu, trebate  proporcionalno smanjiti ili povećati količinu sastojaka, kako bi biskvit bio iste visine i kako se ne bi isušio ukoliko ne prilagodite vrijeme pečenja. Prije pravljenja slastica, pažljivo pročitajte je li potrebno neke sastojke ostaviti da dostignu sobnu temperaturu ili druge možda dobro rashladiti.“

Upornost je bitna u pripremi slastica. Zna to i Dragana Pušica s bloga Moje grne – recepti za dušu koja nam je prilikom gostovanja na našem portalu rekla: „Ako ne uspije danas, uspjet će sutra. Važno je da ne odustajete na prvu loptu jer onda nikada i nećete naučiti i zavoljeti kuhinjske poslove. Pratite pažljivo recept, ali se vodite i svojim instinktima jer znate onu izreku „nijedna pećnica ne peče isto“. Pa da! Točna je!“

Mirjana Šmit

Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe ima više savjeta među kojima ističe: „Po meni, najbitnija je dobra organizacija. Prilikom izrade slastica, nikako ne žuriti! Ako se krema treba ohladiti, budite strpljivi. Pratite recept makar prilikom prve izrade, kasnije možete korigirati. Za dobar kolač potrebne su kvalitetne namirnice! Ne moramo kupovati najskuplju čokoladu u trgovini, ali ni čokoladnu šećernu tablu. Nemojmo maslac zamijeniti margarinom, krema nikada neće imati taj okus! I ono što je najbitnije – uživajte u izradi slastica! Kako god dekorirali tortu (nekad i nećete biti prezadovoljni) znajte da ćete nekoga razveseliti! Nije to samo čin uživanja u jelu, to je čin darivanja i ljubavi!!! Uživajte, kuhajte i pecite, jer.. brige se lakše ispiru juhom! (židovska izreka).“

Andrea Cukrov s bloga Cukar vjeruje da se danas sve može naučiti zahvaljujući internetu: „Uz pažljivo čitanje recepta i poštovanje pravila vrlo brzo će savladati osnovne tehnike. Bitno je imati volje i strpljenja te čitati o hrani, gastronomiji i tehnikama kuhanja. Srećom danas to nije nikakav problem uz internet na kojem možemo pronaći odgovor na gotovo svako pitanje. Naravno, govorim o amaterskom kuhanju, za one koji imaju veće ambicije ipak bi uvijek preporučila formalno obrazovanje i stažiranje u dobrim restoranima i slastičarnicama.“

Karla Kovačić

Savjete za dekoraciju torte dala nam je  Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla: „Najvažnije je izraziti svoju kreativnost te to raditi s ljubavlju. Samo praćenje raznih blogera i poznatih slastičara sigurno će potaknuti kreativca u vama! Nijedan početak nije savršen, ali s vremenom će rezultat biti sve bolji i bolji.“

Fotografije: Pixabay, SHEdonist, Strawberry soup, Na tanjiru, Od slatkoga slađe, Sweet life by Karla

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image