Biskvitni keksi (broštulani pandišpanj)

Danas vam donosimo dva recepta u jednom – naime, za pripremu ovih keksića, potrebno je prvo pripremiti pandišpanj koji je sam po sebi neodoljiva slastica, a dodatnim pečenjem i pretvaranjem u keksiće, postaje odličan pratitelj vaših putovanja, kava i druženja.

Sastojci
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 120 g glatkog brašna
Priprema

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom i pustite je da se grije dok vi pripremite smjesu za biskvit.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te im malo po malo dodajte šećer i vanilin šećer, miješajući neprestano mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrstu meringue.

Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak, i dalje neprestano miješajući mikserom. Na samom kraju postepeno dodajte brašno.

Četvrtasti kalup dimenzija cca 28 x 23 cm premažite maslacem i pospite brašnom te ulijte pripremljenu smjesu i udarite nekoliko puta kalupom po podlozi kako biste se riješili dodatnog zraka.

Pecite u ugrijanoj pećnici oko 30 – 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica koju ste zaboli u biskvit ne izađe čista.

Gotov biskvit izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa i nožem za kruh izrežite na kriške debljine svega nekoliko milimetara. Kriške slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, a zatim pecite u pećnici na istoj temperaturi oko 25 – 30 minuta odnosno dok se kriške ne osuše i postanu hrskave.

Gotove kekse izvadite iz pećnice i ostavite da se osuše na zraku. Keksi se čuvaju u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.

Napomena

Ukoliko želite obogatiti okus, dodajte malo naribane korice limuna.

Vrijeme pečenja samog biskvita, kao i sušenja keksića, ovisi o jačini vaše pećnice, stoga je moguće da će se ono razlikovati od ovoga napisanog u našem receptu.

Ukoliko ne želite raditi keksiće, možete poslužiti biskvit izrezan na kockice, samostalno, posut šećerom u prahu ili kao biskvit za razne torte.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.