Bijeli trag na površini čokolada – posljedica nepravilnog skladištenja

Iako bijeli trag na čokoladi mnogi smatraju znakom da je čokolada stara i nejestiva, zapravo se radi o fenomenu koji nastaje pri nepravilnom skladištenju čokolade.

Bijeli trag na čokoladi ne znači nužno da je ona nejestiva, već njegovo stvaranje ovisi prvenstveno o načinu na koji je čokolada skladištena. Po svemu sudeći, upravo je taj bijeli trag na čokoladi uzrok najčešćih prigovora kupaca te zbog njega čokoladna industrija svake godine gubi milijune funti.

Nepravilno skladištenje čokolade, odnosno previsoke ili preniske temperature na kojima se ona skladišti, uzrokuju izlazak masnih čestica iz čokolade na površinu pri čemu se stvara bijeli praškasti film. Do ovog su saznanja znanstvenici došli tek nedavno. Naime, koristeći najveće rendgensko zračenje na svijetu u Hamburgu, znanstvenici su otkrili da se bijeli prašak probija kroz male pukotine na površini čokolade, što se događa kad je čokolada nepravilno skladištena. Prema riječima znanstvenika, dr. Stephen Rotha, kristalizirana masnoća se topi i kroz pukotine dospijeva na površinu čokolade.

Proizvođači čokolade rade na tomu da se spriječi nastanak tog filma na površini čokolade, a najuspješnije rješenje koje su za sada pronašli jest precizno temperiranje čokolade koje otežava odvajanje masnoća.

Drugo je rješenje za izbjegavanje nastanka bijelog, praškastog filma na površini čokolade, skladištenje na temperaturama od 14 do 18 stupnjeva Celzijusa.

Izvor: The Independent

Fotografija: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.