Baileys cheesecake

Naša suradnica Alica Bjeli Duduković ovog je vikenda proslavila svoj rođendan, a recept za slavljeničku tortu odlučila je podijeliti i s našim čitateljima.

Sastojci
Podloga
  • 190 g integralnih keksića
  • 100 g maslaca
Krema
  • 2 jaja
  • 140 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 paketić želatine u prahu (10 g)
  • 250 g svježeg sira
  • 250 g mascarponea
  • 150 ml Baileysa
  • 150 ml vrhnja za šlag
Preljev
  • 1 paketić svijetlog preljeva za torte
  • 250 ml vode
  • 2 žličice šećera
  • 1 ravna žlica instant kave
Priprema
Podloga

Kekse izmrviti (ili u multipraktiku, ili ih staviti u vrećicu pa ih valjkom za tijesto usitniti), a maslac otopiti. Pomiješati oboje i utisnuti u kalup (koji ste prethodno obložili samoljepljivom folijom) promjera 20 cm.

Dok pripremate kremu, neka se podloga hladi u hladnjaku.

Krema

Jaja, šećer i ekstrakt vanilije tući na pari oko 15 minuta dok se smjesa ne zgusne. Ostaviti sa strane da se prohladi.

Namočiti želatinu 5 minuta.

Umutiti sir, mascarpone i Baileys u jednoličnu smjesu te istući šlag. U smjesu od sira umiješati šlag.

Otopiti želatinu na pari, te ju, zajedno s tučenim jajima, dodati u smjesu od sira.

Premazati preko podloge i ostaviti u hladnjaku da se stisne 3-4 sata. Nakon toga pripremiti preljev.

Preljev

Pomiješati prašak za preljev za torte s 2 žlice šećera, 1 ravnom žlicom kave i dodati 250 ml vode pa nastaviti prema uputama na vrećici.

Kada se preljev malo ohladi i krene želirati, lagano prelijevati preko kreme od sira da se ne bi sir počeo odvajati i miješati s preljevom. Bit će vam malo grbavo… ali ako ste umješni (što ja nisam), možda i neće.

Ostavite u hladnjaku još sat – dva (ili preko noći), skinite obruč s folijom i uživajte!

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.