Baicoli – tradicionalni venecijanski keksi

Ovi su dugotrajni suhi keksi koji se prodaju u prepoznatljivim žutim kutijama, dio su venecijanske tradicije, a zbog svoje dugotrajnosti smatrali su se sastavnim dijelom zaliha trgovačkih brodova.

Baicoli  su keksi tipični za venecijansku tradiciju. To su tanki, hrskavi keksići, koji se izvrsno ljube s kavom, čajevima i sličnim napitcima, a mogu se poslužiti i uz kremaste kolače.

Naziv „baicoli“ proizlazi iz venecijanskog dijalekta i znači mala riba, a dobili su ga upravo zbog svog izduženog oblika koji podsjeća na malu ribu. Povijesno gledano, baicole se smatralo sastavnim dijelom zaliha trgovačkih brodova zahvaljujući njihovom izvrsnom okusu i mogućnosti dugog čuvanju u metalnim kutijama.

Danas su ovi keksi poznati po žutoj metalnoj kutiji u kojoj se prodaju, a koju je izradio Angelo Colussi. Na njoj je prikaz jednog zaljubljenika koji nudi kekse svojoj dami. Prema venecijanskoj tradiciji ova je kutija najčešće žute boje, a na njoj se nalazi i natpis: “Nema na ovom svijetu, ne, ljepšeg, tanjeg, slađeg, lakšeg i zdravijeg kolača da se umoči u šalicu od našeg mletačkog baicola”.

Fotografije: Kate Bošković

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.