Babičini kolači u Dvorcu Oršić

Još jedno po redu izdanje Babičinih kolača održat će se u Dvorcu Oršić, u Gornjoj Stubici, a na manifestaciji će se predstaviti i gosti iz Solina te predstavnici i sudionici virovske „Prkačijade“.

U subotu, 30. ožujka 2019., u Dvorcu Oršić, u Gornjoj Stubici, u 15 sati, održat će se trinaesta po redu manifestacija „Babičini kolači“. Riječ je o natjecanju zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima koje se naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, a ovom se manifestacijom promiče vrijednosti žena i obitelji Krapinsko-zagorske županije te živom čuva gastronomska tradicija Zagorja. Organizatori ove manifestacije su Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica KZŽ i Zagorska razvojna agencija, u suradnji s Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja.

Na ovogodišnjem će se izdanju babice natjecati pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, Božica Brkan i  Dražen Đurišević. Lentu će osvojiti babica čija slastica dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke  komisije koja proglašava pobjednicu.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se  natječu i  za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko, a prilikom ocjenjivanja boduje se koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju nose prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji. Odluku o ovoj tituli će uz predsjednicu žirija Tatjanu Brlek, voditeljicu  Muzeja Staro selo Kumrovec donijeti i muzejska savjetnica u Muzejima Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić Maligec te koreografkinja KUD-a Matija Gubec Mirjana Sačer.

Ove će godine na Babičinim kolačima gosti iz Solina predstaviti kulturu i tradiciju kraja  iz  kojeg dolaze, a također će se predstaviti i sudionici virovske „Prkačijade“ te slovenski partneri na projektu „Uživam tradiciju“.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.

Fotografije: Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.