Avokado – zeleni izvor zdravlja

Avokado se smatra najnutritivnijim voćem u prirodi, a njegov naziv dolazi od astečke riječi ahuacatl. Naziva se još i “aligatorska kruška”, a taj naziv dobio je po obliku te gruboj površini kore.

Podrijetlo avokado vuče iz Središnje i Južne Amerike, gdje se počeo uzgajati 8000 g. pr. Kr., a tamo su ga oduvijek smatrali kraljevskim voćem.

Ljekovita svojstva avokada

Avokadu se pripisuju brojna ljekovita svojstva. Koristi se za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, zbog kvalitetnog sastava masnih kiselina koje sadrži te za regulaciju krvnog tlaka zbog bogatstva kalijem. Sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate. Bogat je izvor vitamina E koji štiti kožu, a važan je i za normalno funkcioniranje organizma. Dijetalna vlakna koja se nalaze u avokadu reguliraju probavu i štite probavni sustav te pomažu kod regulacije težine tako što na sebe vežu vodu i povećavaju volumen što daje osjećaj sitosti. Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja stoga se koristi u kozmetičkim tretmanima te za  zaštitu od sunca.

Kupovina i čuvanje avokada

Prilikom odabira avokada bolje je uzeti tvrdi i nezreli avokado, koji će stajanjem na sobnoj temperaturi dozrjeti. Zreli avokado treba se čuvati u hladnjaku, do sedam dana. Zrelost avokada utvrđuje se opipom: nezreli avokado je tvrd na dodir, zreli blago mekan, a  prezrelom se na mjestu pritiska stvaraju udubine. Pire od avokada može se čuvati u zamrzivaču do pet mjeseci.

Upotreba avokada u slasticama

Avokado se koristi u pripremi brojnih slastica, poput moussea, sorbeta i sladoleda, ali i u pripremi voćnih salata.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.