Ananas – egzotični sastojak slastica

Ovo voće izrazito je siromašno kalorijama te ima povoljan utjecaj na probavni sustav, a koristi se u izradi različitih voćnih slastica.

Ananas(lat. Ananas comosus)je zeljasta trajnica iz porodice bromelija (Bromeliaceae) koja može narasti do 100 cm u visinu te 80 cm u širinu. U sredini biljke razvijaju se plodovi karakteristične ljuskaste površine, s hrapavom korom nepravilna oblika. Meso ananasa žute je boje, a njegov je okus sladak i aromatičan.  Svoje porijeklo ananas vuče s Kariba, a otkrio ga je Kristofor Kolumbo, 1943. godine. Budući da uzgoju ananasa pogoduje tropska klima, u prošlosti je, u Europi bio iznimno cijenjen i skup te se konzumirao samo na kraljevskim dvorima. Iako je siromašan kalorijama, treba ga konzumirati umjereno jer sadrži puno šećera pa može izazvati nagli skok šećera u krvi. Ananas je danas u trgovinama dostupan tijekom cijele godine, u obliku kompota ili kandiranog voća, a prava sezona ananasa je od ožujka do lipnja.

Ljekovita svojstva ananasa

Iako nije nutritivno bogat,ananas ima odlična ljekovita svojstva. Naročito se ističe grupa enzima bormelain koji razgrađuju proteine te potiču pravilan rad probave. Ovi enzimi učinkovito ublažavaju upale te imaju povoljan učinak kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta, ali i ubrzavaju oporavak nakon ozljeda i operacija. Budući da se ovi enzimi inaktiviraju toplinom, preporučuje  se konzumirati svježi ananas. Bogatstvo vitaminom C štiti organizam od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati aterosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom, astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis te pospješuje pravilan rad imunološkog sustava. Znanstvena istraživanja su pokazala da molekule koje se nalaze u peteljkama ananasa imaju antitumorno djelovanje te da djeluju na širok raspon kancerogenih stanica, stoga se konzumiranje ananasa preporučuje za prevenciju pojave raka dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika te melanoma.

Čuvanje ananasa

Ananas nakon berbe više ne dozrijeva zato je jako važno odabrati dobar ananas prilikom kupnje. Kora ananasa mora biti neoštećena te na njoj ne smije biti mekanih ni tamnih dijelova, a listovi moraju biti zeleni. Isto tako, težina ananasa pod rukom mora odgovarati veličini ananasa. Miris na donjoj strani ananasa mora biti nježan i sladak, a unutarnji listovi moraju se lako odvajati. Na sobnoj temperaturi ananas se može čuvati dva dana, a u hladnjaku, zamotan u plastičnu vrećicu, tri do pet dana. Također se može očistiti i narezati, preliti sokom od ananasa ili limuna te spremiti u hermetički zatvorenu posudu. Može se i zamrznuti, ali na taj način izrazito gubi aromu.

Upotreba ananasa u slasticama

Ananas se prije upotrebe treba adekvatno očistiti. Prvo je potrebno ukloniti vrh s listovima te dno, a zatim ukloniti koru. Može se rezati na različite načine, ali je važno ukloniti središnji, drvenasti dio. Ananas se izvrsno kombinira s ostalim egzotičnim voćem poput papaje, kivija, manga i banana te je nezaobilazan sastojak različitih voćnih salata. Također, ljubi se i s aromama i začinima poput ruma, cimeta i đumbira. Od njega se može napraviti slasna granita. Ukusna je i kombinacija ananasa na grillu s umakom od smeđeg šećera, maslaca i kardamona uz dodatak sladoleda od vanilije. Ananas prepečen na javorovom sirupu savršen je dodatak jogurtu ili se može poslužiti kao nadjev palačinkama. Koristi se i pri izradi različitih voćnih kocki i torti, a može se iskoristiti i pri izradi shakeova, smoothie, sokova i koktela.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.